«Укрпошта» випустила поштову марку, присвячену 300-літтю Григорія Сковороди, повідомив гендиректор поштового оператора Ігор Смілянський.

На одній марці блоку зображено малюнок Сковороди – фонтан «Нерівна всім рівність». Зображення цього фонтану було на банкнотах УНР, що ходили в 1918–1920 роках, а також зараз є на сучасних українських банкнотах, введених в обіг у 2006 році. На другій марці блоку – портрет Сковороди. Дизайн цього випуску виконали художники-графіки Олександр і Сергій Харуки.

Марку одночасно погасили на місці знищеного музею філософа в Сковородинівці на Харківщині, у Нью-Йорку (США) й у Києві. У Києві на погашенні був присутній один з авторів марки Сергій Харук, який провів автограф-сесію.

Погашення марки на сходах музею під Харковом
Погашення марки в Нью-Йорку

Блок коштує 75 гривень. Тираж – 500 тисяч примірників. 

Близько 7 мільйонів гривень (15 гривень з продажу кожного блоку) підуть на поновлення зруйнованого музею Григорія Сковороди.

Придбати марку можна в міських поштових відділеннях, в онлайн-магазині «Укрпошти» за посиланням, в офіційних магазинах на маркетплейсах Prom, Kasta та Rozetka. Набори з поштовим блоком також доступні в офіційних магазинах «Укрпошти» на Amazon та eBay.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Укрпошта» з початку повномасштабного вторгнення Росії випустила шість поштових марок. Перша марка «Русскій воєнний корабль...» вийшла накладом 1 мільйон екземплярів у квітні. Продаж другої марки «Русскій воєнний корабль…Всьо» стартував у травні. Третю марку «Українська мрія» продавали з червня. Четверту «Доброго вечора, ми з України» – з липня. Пʼяту до Дня Незалежності України – в серпні. Шосту з псом-сапером Патроном – з вересня. Марка зі Сковородою вже сьома.


Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди розташований в селі Сковородинівка Харківської області, він був заснований у 1972 році. 7 травня музей був знищений унаслідок ракетного обстрілу з боку росіян. Снаряд влетів під дах будівлі, у результаті чого спалахнула пожежа, вогонь охопив усе приміщення. У вересні Мінкульт почав збирати кошти на відновлення музею.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Мінкульт, Ігор Смілянський