Міністерство культури в межах проєкту «Збережіть українську культуру» збирає кошти на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди.

У музеї зберігалися видання творів філософа, книги античних, середньовічних і новочасних філософів і поетів, які він вивчав, особисті речі.

Історичне значення має й прилеглий парк, планування якого з часів Сковороди практично не змінилося, кажуть у Мінкульті. У парку до початку обстрілів була криниця, місце першого поховання Сковороди, його могила, памʼятник, скульптурна «філософська алея».

«На щастя, найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь у безпечне місце, але меморіальний будинок зазнав непоправних втрат», – кажуть у Мінкульті.

Для відновлення музею необхідно понад 112 мільйонів гривень. У міністерстві зазначають, що такої суми немає в Харківської області, яка щодня обстрілюється росіянами. Стати патроном закладу чи задонатити будь-яку суму на відновлення музею можна тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди розташований в селі Сковородинівка Харківської області, він був заснований у 1972 році. 7 травня музей був знищений унаслідок ракетного обстрілу з боку росіян. Снаряд влетів під дах будівлі, в результаті чого спалахнула пожежа, вогонь охопив усе приміщення.

Раніше Мінкульт почав збір коштів на відновлення музею в Іванкові, де зберігалася колекція художниці Марії Примаченко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Харківська ОВА