Лише 7% опитаних українців, які виїхали після початку повномасштабного вторгнення РФ, не планують повертатися в Україну, ідеться в новому дослідженні Центру Разумкова.

36% респондентів готові повернутися, коли в їхній області стане безпечно, 35% – після закінчення війни, а ще 13% – за рік і більше після завершення бойових дій.

Переважна більшість опитаних планує поселитися в тій же області України, де проживала до війни. Тільки 7% планує переїхати до іншого регіону країни після повернення.

Серед головних проблем, які турбують опитаних українців під час перебування за кордоном, найчастіше називають тривогу за ситуацію в Україні (87,5%), тривогу за родичів і близьких людей, які залишилися в Україні (80%), а також тугу за Батьківщиною (70%).

Опитування проводили з 20 липня по 25 серпня серед українців віком від 18 років, які виїхали з України після початку повномасштабного вторгнення Росії. Серед опитаних біженців переважають жінки (93%), більшість опитаних до 24 лютого проживали у містах, 10% – у селах. 83% біженців мають вищу або незакінчену вищу освіту.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Понад 50% ІТ-компаній не проводили релокацію бізнесу. Серед ІТ-компаній, що проводили релокацію, майже однакова кількість переїжджали в межах України (45%) і частково за кордон (42%), із них лише 5% компаній одночасно закрили частину офісів в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі