Другий бустер вакцини від COVID-19 для всіх українців можуть рекомендувати до середини вересня, повідомив головний санлікар Ігор Кузін у інтерв’ю «Укрінформу».

«Найближчим часом, скоріш за все, буде ухвалено рішення про розширення другого бустеру на всіх. Ми будемо рекомендувати і давати можливість робити другий бустер для всіх людей в залежності від їх бажання. Така опція буде надана, думаю, до середини вересня», – сказав він.

За словами Кузіна, захворюваність на коронавірус продовжує зростати. Зокрема за минулий тиждень COVID-19 діагностували у 11,5 тисяч людей (за тиждень перед цим хворобу виявили у 9,1 тисяч людей). Також зростає кількість госпіталізацій (близько 3,1 тисячі пацієнтів порівняно з 2,6 тисячами на позаминулому тижні).

Водночас збільшується і кількість тестувань, щотижня майже на 10-15%: «Якщо за минулий тиждень було 56,5 тисяч тестувань, зараз це 62 тисячі тестів»,  зазначив санлікар.

Крім цього, у серпні почала зростати кількість щеплень, за місяць зробили 440 тисяч. Натомість у червні–липні робили до 250 тисяч на місяць: таку кількість щеплень робили за день чи за кілька днів перед повномасштабним вторгненням.

Наразі однією дозою щепилися майже 52% дорослого населення, двома дозами – 49,3%, а перший бустер отримали 6,3% українців.

Вакцинують трьома вакцинами: Coronavac, Pfizer та Janssen (однодозна вакцина від Johnson & Johnson). Зокрема, Pfizer має нову формулу вакцини: попередня була дороговартісною у транспортуванні і мала зберігатися при -70°C, а також її треба було розводити розчинником.

Вакцини постачає СOVAX. Вони вже розвезені по областях України, їх мають розподілити в населені пункти.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Про зростання захворюваності на COVID-19 у Києві повідомляли ще наприкінці липня. Також у Європі спостерігають приріст захворюваності на 20%, що більше за прогнози експертів. Це може бути початком осінньої хвилі коронавірусу.

В Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для літніх людей старше 60 років і повнолітніх, які мають хронічні хвороби. Другий бустер також рекомендують людям з інвалідністю, ослабленим імунітетом і наявністю станів, які підвищують тяжкий перебіг коронавірусу. Усе, що потрібно знати про другу бустерну дозу, ми розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі