У Києві під час війни частково відновлять програму «70/30», яка передбачає модернізацію житла з погляду енергоефективності, повідомляє КМДА.

Конкурс енергоефективних проєктів залишається в пріоритеті через підготовку до опалювального сезону. Тож департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА вже працює над тим, щоб реанімувати його виконання, призупинене через воєнний стан, зазначив його очільник Дмитро Науменко.

За його словами, програму планують реалізувати в межах термінів і наявних фінансових ресурсів: «На жаль, це не ті обсяги, які хотілося б і які були передбачені програмою до війни. Ми не зможемо виконати всі заявлені проєкти через брак часу й погодні умови, необхідні для проведення зовнішніх робіт, наприклад утеплення фасаду чи покрівлі. Крім того, ми обмежені в термінах початку опалювального сезону. Однак максимально можливу кількість робіт запланували виконати».

Науменко додав, що департамент уже звернувся до конкурсантів, правлінь ОСББ й ЖБК, щоби вони відкорегували свої проєкти робіт, враховуючи актуальні ціни на матеріали й обладнання, а також до виробників, які готові співпрацювати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Програму «70/30» запустили в Києві у 2014 році. Вона дозволяє мешканцям житлових будинків, у яких створені ОСББ й ЖБК, зробити будинки більш енергоефективними, що, зі свого боку, впливає на вартість комунальних послуг.

Програма передбачає співфінансування: 30% оплачують мешканці, а 70% – міський бюджет. У межах програми встановлення лічильники на опалення й гарячу воду, модернізують теплові пункти, роблять теплоізоляцію й капремонт дахів і підвалів, міняють вікна й двері в підʼїздах, утеплюють фасади, встановлюють енергоефективне освітлення тощо.

У межах програми термомодернізації реалізували вже 1200 енергоефективних проєктів у 1000 будинках. Водночас місто спрямувало на це 1,1 мільярда гривень, а мешканці будинків – 350 мільйонів гривень. Економія в окремих будинках перевищувала 70% залежно від погодних умов, кажуть у КМДА.

Ми розповідали про будинок на Академмістечку, який завдяки цій програмі заощадив 430 тисяч на опаленні.

На початку травня 2022 року проєкти програми «70/30» планували реалізувати вже «після припинення дії воєнного стану й після стабілізації ситуації в країні», але шукали варіанти виконання принаймні першочергових або критичних проєктів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі