В Україні не будуть мобілізувати людей, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти через війну. Відповідний законопроєкт підтримала Верховна Рада.

Мобілізації не підлягатимуть ті, хто мав чоловіка, дружину, сина, доньку, батька, матір, дідусів, бабусь, рідних чи неповнорідних братів і сестер, які загинули на фронті чи пропали безвісти під час стримування російської агресії в Донецькій і Луганській областях або загалом сприяли відсічі агресії РФ під час дії воєнного стану.

Ці зміни внесуть до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», розширивши перелік осіб, які не підлягають призову.

Цей закон набуде чинності наступного дня після його опублікування.


В Україні заборонили виїзд чоловікам призовного віку, але є винятки, наприклад: виїхати можуть студенти іноземних ВНЗ, чоловіки, які мають посвідчення про відстрочку від призову, висновок військово-лікарської комісії про непридатність, самостійно виховують неповнолітню дитину й деякі інші категорії. Також чоловікам, які працюють в IT, можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Ми розповідали, що треба знати, щоб мобілізація відбулася відповідно до закону. Ми не підтримуємо будь-які спроби ухилитися від мобілізації, але водночас важливо розуміти свої права й не допускати, щоб ними зловживали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі