Закон про загальну мобілізацію підписав президент України 25 лютого, 15 березня почалася друга хвиля мобілізації: після оперативного резерву першої черги призвали військовослужбовців, які проходили військову службу чи служили за контрактом з 2014 року. Третя хвиля передбачає призов офіцерів запасу та військовозобов'язаних, які закінчили військові кафедри університетів, а четверта – здорових чоловіків віком від 18 до 60 років.

Водночас у березні, здебільшого в західних областях України, почали фіксувати повідомлення про порушення прав тимчасово переміщених осіб під час примусової мобілізації. «Трапляються випадки, коли людей призовного віку силою садять в автобуси та везуть у територіальні центри комплектування (раніше – військкомати) та соціальної підтримки. І є непоодинокі випадки вручення повісток на блокпостах, просто на вулицях, у магазинах та квартирах», – описує ситуацію «Міллер, юридична компанія».

У міністерстві оборони визнають певні проблеми з порядком мобілізації, але нагадують, що Україна перебуває у стані війни. «Коли ви скаржитеся публічно, що є організаційні складнощі чи неузгодженості в роботі [військкоматів], то повинні розуміти кілька речей. Так, складнощі є, це ніхто не приховує, про це відверто говорять. Але вони пов'язані з тим, що запит нашої держави до кількості мобілізованих осіб – яка нам потрібна, щоб відстояти державу, – значно більше потужностей ТЦК, які були сформовані у мирний час», – коментувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Редакція The Village Україна розпитала про межу законності в питанні мобілізації керівника кримінальної практики, адвоката «Міллер, юридична компанія» Олексія Носова.

Редакція жодним чином не закликликає до ухиляння від мобілізації. Коментар юриста є актуальним для тих, кого не можна мобілізувати за українським законодавством або коли під час мобілізації відбуваються порушення, про які повідомляли і в міністерстві оборони.

Олексій Носов


адвокат, керівник кримінальної практики «Міллер, юридична компанія»

  Ані я, ані наша компанія не підтримує будь-які спроби ухилитися від мобілізації. Ми розуміємо, що живемо в умовах воєнного часу. Але при цьому важливо розуміти свої права і не допускати, щоб ними зловживали.

Що треба знати

Передусім треба мати при собі всі документи, що можуть підтвердити статус – хай це буде непридатність, обмежена придатність тощо. Також треба мати документи, які підтверджують особливий статус: наприклад, інвалідність.

Якщо ці документи недоступні чи втрачені, треба їх відновити. На заході України та в регіонах, де немає активних воєнних дій, частково чи повноцінно відновили роботу ЦНАПів та правоохоронних органів, тому можливість для цього є.

Першочергова порада – не намагатися вирішувати ситуацію неправомірним чином. У жодному разі не треба пропонувати хабарі чи інші протизаконні способи.

Слід уважно сприймати всю інформацію: слухати і читати все, що пишуть в повістках і викликах. Повістки можуть оформлюватися не уповноваженими особами, їх можуть оформлювати з помилками. Або ці документи можуть означати не те, що кажуть особі при врученні: наприклад, з’явитися туди-то.

Телефонний дзвінок не вважається повісткою з точки зору закону. Навіть якщо ви зареєструвалися [в пункті тимчасового перебування] і вам видали пам'ятку, що потрібно стати на облік – це не повістка, тому не створює жодних правових зобов'язань.

Що робити, якщо повістку вручають не за місцем прописки

Повістка має бути підписана керівником територіального центру комплектування, до якого приписана конкретна людина. Вона має бути виписана на конкретну особу до моменту підпису. Тобто випадки, коли штампують пачки порожніх повісток, а тоді приходять в готелі, квартири чи на просто на вулиці і вручають людям – це незаконно.

Тут йдеться здебільшого про західні регіони України, на сході, центрі та півдні такі проблеми мають менші масштаби. Це пов’язано передусім із тим, що на заході місцеві громади й органи ввели внутрішнє розпорядження, за яким, як вони вважають, можуть мобілізувати осіб зі статусом тимчасово переміщених. Але це можуть бути й люди, які були вимушені тимчасово переїхати на захід України або, наприклад, переїхали сюди, щоб перевезти бізнес чи родину. Принциповий момент – ці розпорядження не є рішеннями міністерства оборони, це виключно рішення місцевих рад.

Заклики до чоловіків, які вимушено переїхали в інший регіон України, ставати на облік в пункті тимчасового проживання – це рішення місцевих рад. За невиконання цього рішення не передбачена відповідальність, тому що це не кваліфікується як ухилення від мобілізації. Мобілізацію регулює закон, а не рішення місцевої ради. Тому особа на власний розсуд ухвалює рішення, бажає вона ставати на облік у пункті тимчасового проживання чи за реєстрацією.

Урешті-решт, не можна сказати, що всі, хто зараз перебуває на заході України, є тимчасово переміщеними особами. Є люди, які переїхали за власним бізнесом. Є люди, які привезли сюди сім’ї та планують повертатися.

Що робити, якщо повістку вручили не за місцем прописки

При врученні повістки вас не мають права насильно доставляти до ТЦК. Вам можуть запропонувати сісти в автобус та проїхати з ними, але ви маєте право відмовитись та повідомити, що прийдете добровільно у визначений час. Якщо вас силою намагаються забрати та доставити у військкомат – це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність (стаття 146 Кримінального кодексу). Ви або ваші близькі повинні фіксувати це на відео, після чого дзвонити у поліцію та адвокату.

Кожна людина має право пояснити – або особі, яка їй вручає повістку, або військовому комісару, або керівнику ТЦК, – що вона бажає поїхати до себе в місто, де вона прописана, стати на облік і мобілізуватися в своєму військкоматі, де перебуває її особова справа. Особливо це стосується офіцерів запасу, які проходили військову кафедру.

Якщо вам вручають «порожню» повістку, це можна і треба оскаржувати. Звертатися зі скаргою можна у свій військкомат, міністерство оборони або Національну поліцію.

Утім, якщо повістку вручили, уже є підтверджений юридичний факт. І поки йде судове оскарження цього юридичного факту, за нього може наставати відповідальність. Якщо людину викликали [за фактом вручення повістки], але вона не прийшла (навіть якщо триває процес оскарження), місцеві військкомати можуть трактувати це як ухилення. За першу першу неявку, як правило, виписують штраф від 1700 до 3400 гривень. Якщо ж людина явилася у військкомат і пройшла медкомісію, але не прийшла на збори, це вже трактують як кримінальну статтю за ухилення від мобілізації із позбавленням волі від 3 до 5 років.

Відсутній склад злочину за ухилення від призову за мобілізацією (стаття 336 ККУ), якщо є документально підтверджений факт (наказ) про відстрочення мобілізації конкретної людини. У такому випадку її неможливо притягнути до відповідальності. Те саме стосується «бронювання» конкретних категорій осіб.

До судів поки ситуації не доходили, тому що правоохоронні органи зараз працюють обмежено. Утім, у західних регіонах вони вже починають працювати. Якщо ідеться про кримінальну відповідальність, то є стандартні умови: досудове розслідування з двохмісячним терміном після повідомлення про підозру. Якщо про адміністративну, то виписують одразу постанову, а не протокол. Їй можна і треба оскаржувати до суду шляхом написання позову самостійно чи з юристами. Це треба робити, тому що є посилена відповідальність за неодноразове притягнення до адміністративної відповідальності в межах року, як із покаранням за водіння напідпитку. Якщо в когось є думка, що штраф не такий великий, це ні від чого не убезпечить.

Як комунікувати з представниками військкоматів

Поводити себе варто максимально безконфліктно. Скандалити в ТКЦ не лише не принесе жодної користі, а може й нашкодити. Не слід забувати, що в країні війна, військкомати працюють назнос. Спілкуватися слід спокійно, врівноважено, спираючись на закони й документи. Доводити свою позицію коректно, самостійно чи з адвокатом.

Куди звертатися

У міністерстві оборони закликають повідомляти про проблеми в роботі ТЦК за посиланням та через телефони гарячої лінії:

  • 0 800 500 410;
  • 0 800 500 442.

«Міллер, юридична компанія» додає, що готова обробляти запити та допомагати в цілодобовому режимі. Приймають запити через:

  • розділ запитів на сайті: https://bit.ly/3CmmqDf (праворуч вгорі сторінки);
  • телефон: +38 067 538 45 38.