В Україні з 11 липня заборонять курити електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну («айкоси») в громадських місцях, повідомляє МОЗ.

Це одна з частин обмежень, які передбачає ухвалений у грудні 2021 року закон. Зокрема, курити електронні сигарети заборонять в офісах, магазинах, кафе, ресторанах, на громадських зупинках, у ліфтах чи під’їздах, таксі, підземних переходах та інших громадських місцях.

Крім того, уряд вводить штрафи за недотримання нового закону:

  • за продаж електронних сигарет і засобів нагрівання тютюну неповнолітнім штраф 1020 гривень, за повторне порушення – 10 200 гривень;
  • 1000 гривень – за куріння електронних сигарет у громадських місцях, 10 000 гривень – повторне порушення;
  • за куріння в кафе, барах і ресторанах передбачається штраф у 3000 гривень для власників, за повторне порушення – 15 000 гривень.

Також з липня 2023 року діятиме заборона на рекламу електронних сигарет та «айкосів», продаж ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток.

А вже з січня 2024-го виробники повинні будуть наносити на електронні цигарки медичні попередження, які займатимуть 30% площі паковання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2006 році в Україні ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну.

У 2019-му стало відомо, що в МОЗ хочуть на законодавчому рівні обмежити продаж певних видів тютюну, прирівняти електронні сигарети до звичайних і заборонити курити їх у громадських місцях.

Узимку 2020-го Верховна Рада ухвалила законопроєкт про посилення відповідальності за продаж електронних сигарет і рідин для них неповнолітнім.

У грудні 2021 року заборонили виробництво та продаж міцних сигарет, а також смакових й ароматичних добавок у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет.

Електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну («айкоси») прирівняли до звичайних – їх не можна буде курити в громадських місцях і продавати неповнолітнім.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі