Кількість зниклих безвісти в Україні після початку повномасштабного вторгнення є безпрецедентною у сучасній світовій історії, повідомила заступниця міністра МВС Мері Акопян.

Так, лише за 2 місяці з початку повномасштабної війни до правоохоронних органів надійшло понад 7000 заяв про зникнення людей. Близько половини з цих людей розшукали.

Також статус неопізнаних отримали близько 2000 тіл загиблих, із яких 1282 згодом опізнали. На сьогодні призначено 927 експертиз ДНК.

Через великі обсяги подальших робіт слідчих та експертів на звільнених територіях МВС звертається по допомогу до партнерів щодо залучення додаткових експертних груп та створення сучасного єдиного реєстру зниклих безвісти.

Заступниця міністра МВС України Мери Акопян зустрілася з делегацією Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP), яка допомагатиме Україні. За кілька тижнів до Києва прибуде група спеціалістів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (International Commission on Missing Persons, ICMP) – міжурядова організація, що займається проблемою людей, які зникли внаслідок збройних конфліктів, порушень прав людини і стихійних лих. Штаб-квартира організації розташована в Гаазі (Нідерланди). Організація має 25-річний досвід роботи у 40 країнах у справі ідентифікації за ДНК зниклих людей. Саме лабораторія цієї організації проводила експертизи у справі збиття літака рейсу MH-17 у небі над Донецькою областю в 2014 році.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі