Костел Святого Миколая на вулиці Великій Васильківській у Києва функціонує як римсько-католицький храм і волонтерський центр. Юридичні процедури щодо його передачі релігійній громаді не встигли завершити.

Релігійна громада заявила, що бере на себе обов’язок відновити, реставрувати й зберегти пам’ятку «відповідно до найкращих міжнародних і вітчизняних стандартів» і закликала Міністерство культури та інформаційної політики завершити підготовку всіх документів щодо передачі костелу. «Критичний стан храму потребує якнайшвидших кроків від влади», – сказали в парафії храму.

UPD. Водночас у Мінкульті заявили, що «через збройну агресію росії» не змогли вчасно завершити процедуру передачі храму римо-католицькій громаді.

Міністерство все ще шукає приміщення для репетицій і концертів Національного будинку органної та камерної музики, який займав костел.

«Наразі питання не є врегульованим, а значить костел святого Миколая не може бути переданий парафії римсько-католицької церкви в постійне користування», – заявили в Мінкульті. Попри це, немає жодних перепон для проведення там богослужінь.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У вересні 2021 року в костелі Святого Миколая сталася пожежа. Вогонь пошкодив орган і внутрішнє оздоблення костелу.

Завершення протиаварійних робіт відкладали вже двічі. На початку грудня 2021 року стало відомо, що їх не завершать до кінця 2021 року. Роботи не встигли виконати й до 20 січня 2022 року.

Протиаварійні роботи в храмі завершили 31 січня, їх виконали за кошти меценатів. Протиаварійні роботи – перший етап відновлення, після цього треба провести реставрацію.

Передача костелу релігійній громаді була передбачена меморандумом, укладеним між Мінкультом і парафією. Це мали зробити до 1 червня 2022 року. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: парафія костелу Святого Миколая