Протиаварійні роботи в костелі Святого Миколая не встигнуть завершити до кінця 2021 року, повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко.

За словами Ткаченка, бюрократичні процедури змістили дату початку робіт. Договір між підрядником (ТОВ «Укрспецреставрація») й Національним будинком органної та камерної музики уклали 6 грудня.

Що там зроблять:

  • укріплять віконні конструкції;
  • відремонтують підлогу;
  • очистять приміщення від сажі;
  • полагодять систему опалення;
  • ремонт системи електропостачання й освітлення;
  • відновлять систему пожежогасіння;
  • встановлять захисні сітки й демонтують навісні аварійні елементи.

Як зазначає міністр, на ліквідацію наслідків пожежі витратять близько 19,5 мільйона гривень.

Орієнтовно протиаварійні роботи мають завершити в січні 2022 року, а реставраційні роботи з відновлення будинку – до 1 червня 2022 року. Саме тоді костел повинні передати в користування парафії святого Миколая.


У ніч проти 4 вересня в костелі Святого Миколая трапилася пожежа. Загоряння сталося між першим і другим поверхами. Вогонь пошкодив орган і внутрішнє оздоблення костьолу.

Фото: ДСНС

Міністр культури Олександр Ткаченко організував збір коштів на відновлення костелу. Гроші надходили на рахунок Національного будинку органної та камерної музики, на балансі якого перебуває костел. У червні 2022 року будівлю храму передадуть римо-католицькій громаді.

Протиаварійні роботи – це тільки перший крок, після чого потрібно реставрувати будівлю. У Мінкульті заявляли, що за попередньою оцінкою фахівців на реставрацію знадобиться не менше 75 мільйонів гривень.

У понеділок, 6 вересня, з’явилася інформація, що представники українського бізнесу зібрали вже понад 25 мільйонів гривень для відновлення костелу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі