«Укрспецреставрація» не встигла виконати протиаварійні роботи в костелі святого Миколая до 20 січня, як передбачали домовленості, повідомляє правозахисник Масі Найєм.

Однією з головних причин невчасного виконання підрядник назвав проведення релігійних заходів і богослужінь на початку січня. На цей час роботи доводилося призупиняти.

Протиаварійні роботи в костелі святого Миколая. Фото: Олександр Ткаченко

За словами Найєма, роботи у костелі святого Миколая продовжать до 31 січня. Водночас їх уже майже завершили: залишилося встановити опалення та перевірити його. На це потрібно ще 4–7 робочих днів.


У ніч проти 4 вересня в костелі Святого Миколая трапилася пожежа. Загоряння сталося між першим і другим поверхами. Вогнем пошкоджено орган і внутрішнє оздоблення костьолу.

Відновлювальні роботи після пожежі фінансують за кошт бізнесу. Загалом меценати надали близько 30 мільйонів гривень на відновлення памʼятки.

Протиаварійні роботи – це тільки перший крок, після чого потрібно реставрувати будівлю. У Мінкульті заявляли, що за попередньою оцінкою фахівців на реставрацію знадобиться не менше 75 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі