Київрада не підтримала проєкт рішення про розірвання договору оренди з забудовником, який зруйнував будинок Уткіна, повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова. «За» проголосували всього 17 депутатів.

Забудовнику ТОВ «Приват» віддали в оренду ділянку з будинком Уткіна під обслуговування. Але у квітні 2021-го компанія зруйнувала 120-річну будівлю до фундаменту.

Якби розірвали договір оренди, забудовник утратив би ділянку. Тепер на місці старовинного будинку зведуть 26-поверховий апарт-готель.

Візуалізація Apart Hotel Times. Фото: ZIM Group

Прибутковий будинок Івана Уткіна побудували наприкінці 19 – початку 20 сторіччя в стилі неоренесанс. Це була єдина дореволюційна будівля кварталу між вулицями Жилянською, Льва Толстого, Петлюри та річкою Либідь.

Зображення: ГО «Мапа Реновації»

Охоронного статусу будинок не мав, його почали демонтувати ще 20 березня. Тоді тільки вийняли віконні рами. Юристи «Мапи Реновації» встановили, що роботи відбуваються з порушенням закону: цільове призначення земельної ділянки не відповідає її використанню, на місці не було захисного паркана та інформаційного стенда, а майбутнє будівництво порушує межі прибережної водозахисної смуги річки Либідь.

Через руйнування будівлі Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження. Також у Київраді зареєстрували проєкт рішення щодо розірвання договору оренди земельної ділянки під демонтованою будівлею.

ГО «Мапа реновації» створила тривимірну віртуальну модель будинку Уткіна. «Милуватися будинком Уткіна тепер можна лише у віртуальному світі. Проте критично важливо довести справу з розірванням договору оренди земельної ділянки до логічного завершення. Цей випадок має стати уроком для всіх, хто знищує цінну архітектуру», – казали в команді.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі