ГО «Мапа реновації» створила тривимірну віртуальну модель будинку Уткіна, який знесли у квітні 2021 року.

Подивитися, яким був будинок, можна тут.

Активісти проєкту хочуть привернути увагу до проблеми знесення історичних будинків і відповідальності за це.

«Милуватися будинком Уткіна тепер можна лише у віртуальному світі. Проте критично важливо довести справу з розірванням договору оренди земельної ділянки до логічного завершення. Цей випадок має стати уроком для всіх, хто знищує цінну архітектуру», – кажуть у команді.

3 лютого Київрада голосуватиме за проєкт рішення, який пропонує звернутися до суду з позовом щодо розірвання договору оренди земельної ділянки з власником будинку – ТОВ «Приват». На цій землі власник спільно з девелопером ZIM Group планує побудувати 26-поверховий апарт-комплекс Times.


Будинок Уткіна був розташований на вулиці Симона Петлюри, 29, біля Центрального залізничного вокзалу. Його побудували наприкінці 19 – початку 20 сторіччя в стилі неоренесанс за проєктом архітектора Олександра Вербицького.

Охоронного статусу будинок не мав, у квітні 2021 року його демонтували. Юристи «Мапи Реновації» встановили, що роботи відбуваються з порушенням закону, адже цільове призначення земельної ділянки не відповідає її використанню, на місці не було захисного паркана й інформаційного стенда, а майбутнє будівництво порушує межі прибережної водозахисної смуги річки Либідь.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 356 Кримінального кодексу (самоправство). Вісім депутатів Київради зареєстрували проєкт рішення щодо розірвання договору оренди земельної ділянки під демонтованою будівлею. Лише девʼять місяців потому цей проєкт рішення вирішили винести на голосування.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: «Мапа Реновації»