У Міністерстві охорони здоровʼя пояснюють, як відрізнити реакцію на щеплення від симптомів COVID-19. Дослідження провели вчені з Центру з контролю та профілактики захворювань США.

«Реакція на вакцину  це нормально. У вас може піднятися температура, боліти голова, відчуватися слабкість. Це ознака того, що ваш організм формує імунний захист», – зазначають у МОЗ. За їхніми словами, реакція на вакцину зникає за декілька днів після щеплення.

Зображення: МОЗ

У МОЗ пояснюють, що симптоми COVID-19 також включають температуру, слабкість і головний біль, однак тривають набагато довше та можуть супроводжуватися ускладненнями. 

Серед таких ускладнень – пневмонія, проблеми з нирками або серцем, запалення нервової системи й загострення хронічних хвороб.


В Україні скоротили тривалість самоізоляції для людей з COVID-19 до пʼяти днів. Раніше пацієнти мали перебувати 10 днів на лікуванні після появи симптомів або тестування.

Це значить, що завершувати самоізоляцію можна, якщо людина отримала негативний ПЛР-тест або не має симптомів коронавірусу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Одеська ОДА