Заробітчани переказали рекордну суму грошей до України в 2021 році – близько 15 мільярдів доларів, ідеться в попередньому звіті Національного банку України.

Це на три мільярди доларів більше, ніж у 2020 році. У статистиці, яку наводить Нацбанк України, вказані як офіційні, так і неофіційні канали переведення грошей.

Зокрема, через офіційні канали від заробітчан в Україну надійшло 8,1 мільярда доларів, серед яких 4,04 мільярда доларів надіслані як заробітна плата, а 4,09 мільярда – як інші приватні перекази на кореспондентські рахунки банків.

Водночас через неофіційні канали до України відправили 6,8 мільярда доларів.

Як пише «Громадське», грошові перекази українських заробітчан є однією з найбільших статей надходження валюти до економіки. У 2019 році перекази трудових мігрантів становили 7,7% ВВП України, а у 2018 році – 8,3% ВВП України.


Mastercard разом із компаніями iPay.ua та «4ек» запустив платіжний сервіс «Жабка», через який можна переказувати гроші в соцмережах. Гроші можна переказати з картки на картку будь-якого українського банку за допомогою Apple Pay і Google Pay.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі