У Таїланді дозволили вирощувати канабіс у домашніх умовах, повідомляє Reuters.

Повідомлення про видалення канабісу зі списку наркотиків мають опублікувати в урядовій газеті, і через 120 днів після публікації домашні коноплі стануть легальними. Але тільки в тому разі, якщо охочі їх вирощувати повідомлять місцевий уряд про свої наміри, а також не продаватимуть канабіс без ліцензій.

За законопроєктом, якщо вирощувати коноплі таємно, можна отримати штраф до 605 доларів. За продаж без ліцензії штрафуватимуть до 9 тисяч доларів або можуть дати три роки тюремного увязнення, або й те, й інше.

В уряді очікують, що вирощений удома канабіс люди будуть використовувати в медичних цілях, а також наголошують, що проводитимуть вибіркові перевірки.

Крім того, на цьому тижні міністерство охорони здоровя Таїланду представить окремий законопроєкт, що окреслить межі законного використання канабісу, зокрема його легальний продаж і використання в рекреаційних цілях.

У 2018 році Таїланд став першою країною в південно-східній Азії, яка легалізувала марихуану для медичного використання.


У середині грудня 2021 року Мальта стала першою країною Європейського Союзу, яка легалізувала в країні вирощування й використання канабісу для особистого користування. Також канабіс повністю легалізований в Уругваї (2013) і Канаді (2018). У США можна використовувати марихуану в особистих цілях тільки в окремих штатах.

В Україні вживання канабісу не легалізували ні з медичною метою, ні для особистого використання. У липні 2021 Верховна Рада не підтримала законопроєкт, що передбачав вирощування деяких видів конопель і дозвіл на вживання канабісу хворим на епілепсію й онкологічні захворювання. Але у квітні 2021 року Кабмін дозволив окремі препарати на основі медканабісу. Це «Набілон», який використовують для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (блювота, нейропатичний біль), і «Набіксімолс», який знімає біль і спазми м’язів у разі розсіяного склерозу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі