В Україні для людей старше 60 років запровадили щеплення бустерною дозою вакцини проти COVID-19. Відповідний наказ підписав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Літні люди зможуть щепитися бустером щонайменше через пів року після отримання другої дози вакцини. За словами Віктора Ляшка, оптимальним проміжком є період від 6 до 9 місяців.

Люди старше 60 років зможуть отримати бустерне щеплення незалежно від того, якою вакциною щепилися до цього.

Щеплення бустерною дозою робитимуть переважно м-РНК-вакцинами, тобто Moderna або Comirnaty/Pfizer. Але якщо цих вакцин не буде в наявності, бустерне щеплення можуть зробити іншим препаратом.

У МОЗ кажуть, що щепитимуть за такими схемами:

  • перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer
  • перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio) + бустер Moderna або Pfizer
  • перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer
  • перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer

Віктор Ляшко також додав, що 5 січня на засіданні Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики будуть розглядати щеплення бустером для інших категорій українців.


Наприкінці грудня 2021 року Національна технічна група експертів підтримала застосування бустерної дози вакцини проти COVID-19 для людей, старших за 60 років. Але для того, щоб почали щеплення бустером, потрібен був наказ Міністерства охорони здоровʼя.

В Україні вже роблять бустерне щеплення медикам і працівникам закладів інтернатного типу. Бустер призначений, щоб посилити імунну відповідь (ефективність вакцини), що згасає з часом.

Також в Україні роблять додаткове щеплення від коронавірусу. Воно призначене, щоб дати кращий захист людям, які потребують цього за станом здоров’я. В Україні його вводять людям, які мають ВІЛ-інфекцію, онкологію, імунодефіцитні стани, після трансплантації органів, проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі