В Україні людям із супутніми захворюваннями робитимуть додаткову дозу вакцини від COVID-19. Такий наказ підписав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Відповідно до наказу, отримати додаткову дозу вакцини рекомендують людям із ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, й особам з іншими імунодефіцитними станами. Повний перелік осіб, яким рекомендують робити додаткову дозу, можна подивитися тут.

Вони зможуть зробити третє щеплення незалежно від того, якою вакциною вони вакцинувалися раніше.

Як зробити додаткове щеплення 

Головний санлікар Ігор Кузін пояснив, що для того, щоб отримати третє щеплення, треба звернутися до сімейного або профільного лікаря. Він видасть направлення на щеплення тією вакциною, якою були зроблені попередні дві дози. Водночас дію COVID-сертифіката не будуть продовжувати, він буде чинний 365 днів із моменту другого щеплення.

Голова МОЗ Віктор Ляшко підкреслив, що йдеться про додаткову дозу, а не про бустерну. Додаткову вводять, щоб дати кращий захист людям, які за станом здоров’я мають нижчу ефективність вакцин, як порівняти з рештою населення. Бустерна – доза, яку вводять, щоб посилити імунну відповідь (ефективність вакцини), що згасає з часом.


Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко казав, що щеплення бустерною дозою в Україні дозволять з січня-лютого 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі