В Україні запроваджують ревакцинальну дозу вакцини проти COVID-19 для медиків і працівників будинків інтернатного типу, повідомляє МОЗ.

Ці категорії зможуть щепитися через пів року з дати отримання другої дози вакцини.

Для щеплення використовуватимуть лише м-РНК-вакцини, тобто Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, яким препаратом людина вакцинувалася до цього.

Також у МОЗ додали, що найближчим часом COVID-cертифікат про ревакцинальну дозу можна буде згенерувати в «Дії».


Бустерну дозу вакцини вводять, щоб посилити імунну відповідь (ефективність вакцини), що згасає з часом. Бустерне щеплення відрізняється від щеплення додатковою дозою. Додаткова доза призначена для того, щоб дати кращий захист людям, які потребують цього за станом здоров’я, пояснював голова МОЗ Віктор Ляшко.

В Україні вже щеплять додатковою дозою людей з ослабленим імунітетом: тих, які мають ВІЛ-інфекцію, онкологію, імунодефіцитні стани, після трансплантації органів, проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію. Повний перелік осіб, яким рекомендують робити додаткову дозу, можна подивитися тут. Вони можуть зробити третє щеплення через 28 днів після основного курсу щеплень без продовження терміну дії сертифіката.

Раніше повідомляли, що бустерне щеплення в Україні запровадять у січні-лютому 2022 року. Це відбудеться, якщо першою дозою щеплять принаймні 60% населення або ж 50% двома дозами.

На початку грудня 2021 року ВООЗ виокремила дві групи людей, яким рекомендують отримати бустерне щеплення. Це люди з ослабленим імунітетом, а також щеплені інактивованими вакцинами, з убитим вірусом (CoronaVac).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі