Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) виокремила дві групи людей, яким рекомендують щепитися бустерною дозою вакцини проти COVID-19, пише Reuters.

Це люди з ослабленим імунітетом, а також щеплені інактивованими вакцинами. В Україні серед інактивованих вакцин (із убитим вірусом) використовують CoronaVac, яку розробили вчені в Китаї.

Як зазначає очільник Стратегічної консультативної групи експертів (SAGE) ВООЗ Алехандро Кравіото, вакцини забезпечують надійний захист від ускладнень щонайменше протягом шести місяців.

За словами очільниці департаменту імунізації ВООЗ Кейт ОʼБраєн, після шести місяців «захист зменшується дуже повільними темпами».

Однак видання також підкреслює, що імунітет швидше знижується в літніх людей, а також осіб, що мають супутні або хронічні захворювання.


12 жовтня ВООЗ схвалила використання бустерних доз для людей з ослабленим імунітетом.

4 жовтня 2021 року Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) підтримало застосування бустерної дози вакцин Pfizer і Moderna.

МОЗ України планує дозволити щеплення бустерною дозою з січня-лютого 2022 року. Бустерне вакцинування запровадять, якщо першою дозою щеплять принаймні 60% населення або ж 50% двома дозами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Жадан