Торговий центр «Дитячий світ», розташований біля станції метро «Дарниця», почали реконструювати. Завершити роботи планують у другому кварталі 2023 року.

Як запевнили The Village Україна в будівельній компанії Edelburg Development, зараз демонтують лише рекламні щити, а не фасад модерністської будівлі.

«Фасади «Дитячого світу» будуть збережені з усіх боків, де є на них огляд. Наразі демонтуються рекламні щити, які його закривали багато років», – сказала PR-менеджерка компанії Юлія Жукова.

Водночас архітекторка Анна Вікен, одна із учасниць руху за збереження будівлі «Дитячого світу», яка знайома з новим проєктом, говорить, що частину фасаду мають демонтувати.

«Будівництво, зокрема й демонтаж, ведуть за проєктом. Згідно з ним для організації проходу між будинками потім демонтується частина оригінального фасаду та зовнішні евакуаційні сходи», – сказала вона в коментарі The Village Україна.

Крім того, вона спростувала той факт, що автора оригінальної будівлі Володимира Залуцького запрошували до конкурсу на проєкт реконструкції, який оголошував девелопер.

«На початку липня Володимиру Залуцькому надіслали конкурсне завдання, розроблене без його участі девелопером і Національною спілкою архітекторів України. Володимир був категорично не згоден з умовами програми конкурсу, у відповідь він надіслав лист президенту НСАУ з офіційною відмовою взяти участь у журі конкурсу як консультант. Про це він сказав мені в телефонній розмові», – сказала архітекторка.

За її словами, у Залуцького вже була розроблена концепція можливого розвитку ТЦ, яку він адаптував разом із нею та Даною Косміною. 

«Бліц-конкурс на реконструкцію фасаду тривав місяць-два. За цей час робочий проєкт, за яким зараз ведеться демонтаж, виконати неможливо. Отже, уже був якийсь проєкт, а учасники конкурсу працювали лише над варіантами фасаду майбутньої будівлі», припустила вона.


ТЦ «Дитячий світ» працює в Києві на вулиці Малишка, 3, із 1987 року. Це універсальний магазин дитячих товарів. У ньому можна купити іграшки, одяг і взуття, дитячі велосипеди, самокати, візочки й автокрісла, товари для догляду за малюками, товари для майбутніх мам, дитячі меблі, спортивні товари, канцтовари для школярів.

У березні 2021 року стало відомо про наміри власника зробити реконструкцію будівлі. Відповідно до візуалізацій, які виклав девелопер, фасади мали зробити різнокольоровими.

Цей проєкт викликав критику з боку архітекторів та урбаністів, які вказували на те, що будівля є зразком радянського модернізму, а отже, її треба залишити в оригінальному вигляді.

Тоді ТЦ оголосив бліц-конкурс на проєкт реконструкції, у якому переміг проєкт студії Dmytro Aranchii Architects. Журі відзначило «тактовний підхід авторів до будівлі» й сказали, що цей проєкт нібито стане компромісом між забудовником і громадою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Віталій Селик