У архітектурному бліц-конкурсі на реконструкцію фасаду памʼятки пізнього модернізму ТЦ «Дитячий світ» переміг проєкт студії Dmytro Aranchii Architects, повідомляють у будівельній компанії Edelburg Development.

Цей проєкт розробили Дмитро Аранчій, Владлена Вольгушина, Анна Сотник і Микита Солдаткін.

Члени журі відзначили «тактовний підхід авторів до будівлі», а також вважають, що цей проєкт стане компромісом між забудовником та громадою. За їх словами, у основі цього компромісу – збереження модерністського фасаду «Дитячого світу».

Перший поверх нової будівлі пропонують зробити заскленим, щоб уподібнити до першої будівлі «Дитячого світу».

Крім зміни дизайну, також планують розширити площу «Дитячого світу», відкрити там розважальний центр для дітей, кінотеатр, кафе та ресторани. А також паркінг на даху для 133 машин.

Як пише «Хмарочос», Дмитро Аранчій пояснив, що конкурсне завдання складали й за участі архітектора будівлі «Дитячого світу» Володимира Залуцького, а тому «компроміс по збереженню фасаду був досягнутий разом із ним».

Друге місце в конкурсі посів проєкт Курніцького Богдана, Цвильова Миколи Володимирович і Бродського Олексія, а третє – проєкт, який розробив Бабинець Олексій.

До складу журі ввійшли представники Національної Спілки Архітекторів, будкомпанія Edelburg Development, а також власник будівлі.


ТЦ «Дитячий світ» працює в Києві на вулиці Малишка, 3, із 1987 року. Це універсальний магазин дитячих товарів. У ньому можна купити іграшки, одяг і взуття, дитячі велосипеди, самокати, візочки й автокрісла, товари для догляду за малюками, товари для майбутніх мам, дитячі меблі, спортивні товари, канцтовари для школярів.

У березні 2021 року стало відомо про наміри власника зробити реконструкцію будівлі. Відповідно до візуалізацій, які виклав девелопер, фасади мали зробити різнокольоровими. 

Цей проєкт викликав критику з боку архітекторів та урбаністів, які вказували на те, що будівля є зразком радянського модернізму, а отже її треба залишити в оригінальному вигляді. Тоді ТЦ оголосив конкурс на проєкт реконструкції. 

Візуалізації ТЦ, які викликали критику. Після цього «Дитячий світ» запропонував розробити новий проєкт

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Edelburg Development