Костел Святого Миколая в Києві, що постраждав від пожежі у вересні 2021 року, активно відновлюють, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

За цей тиждень реставратори виготовили захисні металоконструкції для вікон. Наразі триває монтаж цих конструкцій вікон. Потім планують очистити внутрішні поверхні й облаштувати риштування.

За словами Олександра Ткаченка, реставратори застосують технологію очистки поверхні, розроблену в Німеччині. Виробник безкоштовно надав костелу очисну суміш.

Ця технологія дозволяє глибоко очищувати поверхню без механічного впливу та зберігати крихкі елементи декору, як-от: ліпнину, кераміку, мармур, поліроване дерево, гіпс, природний камінь. Таку технологію також використовують для реставрації памяток у Франції, Великої Британії, Бельгії, США, Канаді, Швейцарії, Португалії, Іспанії.

Олександр Ткаченко також додав, що фахівці відремонтують підлогу, полагодять системи електропостачання, освітлення й пожежогасіння та встановлять захисні сітки. Вартість робіт оцінюють у 19,5 мільйона гривень.

Відновлювальні роботи в костелі святого Миколая триватимуть до кінця січня 2022 року.


У ніч проти 4 вересня в костелі Святого Миколая трапилася пожежа. Загоряння сталося між першим і другим поверхами. Вогнем пошкоджено орган і внутрішнє оздоблення костьолу.

Міністр культури Олександр Ткаченко організував збір коштів на відновлення костелу. Гроші надходили на рахунок Національного будинку органної та камерної музики, на балансі якого перебуває костел. У червні 2022 року будівлю храму передадуть римо-католицькій громаді.

Протиаварійні роботи – це тільки перший крок, після чого потрібно реставрувати будівлю. У Мінкульті заявляли, що за попередньою оцінкою фахівців на реставрацію знадобиться не менше 75 мільйонів гривень.

Зараз ремонт у костелі святого Миколая роблять за гроші бізнесу та благодійників. Відновлення планували завершити до кінця 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: Олександр Ткаченко