Мінкульт провів онлайн-зустріч із благодійними організаціями й бізнесами щодо відновлення костелу Святого Миколая, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він зазначив, що за попередньою оцінкою фахівців на реставрацію костелу знадобиться не менше 75 мільйонів гривень.

Спочатку мають закрити розбиті вікна, щоб волога не потрапляла в приміщення. Подальші роботи неможливі без детальної експертної оцінки стану конструкцій: фахівці мають переконатися, що вогонь не спричинив приховані тріщини чи зміни геометрії конструкцій. 

План дій після оцінки стану костелу:

  • проведення протиаварійних робіт;
  • обстеження та ремонт покрівлі;
  • ремонт конструкцій;
  • реставрація оздоблення костелу (148 мільйонів гривень; фінансується державою).

Також Ткаченко заявив, що станом на 6 вересня на рахунок надійшли 5,84 мільйона гривень. Близько 20 мільйонів представники бізнесу публічно пообіцяли надати.

Крім цього, на період реставрації створили робочу групу. До неї входитимуть представники ГО, бізнесів тощо. Вони контролюватимуть процес, а саме використання коштів і дотримання законодавства України.

Інформацію про те, куди направлятимуть усі кошти, можна буде переглянути тут.


У ніч проти 4 вересня в костелі Святого Миколая трапилася пожежа, яку загасили о 23:25. Загоряння сталось між першим і другим поверхами. Вогнем частково пошкоджено орган і внутрішнє оздоблення костьолу.

Міністр культури Олександр Ткаченко завив, що вже незабаром розпочнуться протиаварійні роботи. В МВС повідомили, що причиною загоряння стало коротке замикання.

Також керівник Мінкульту надав реквізити Національного будинку органної та камерної музики, за якими можна долучитися до збору коштів.

У понеділок, 6 вересня, з’явилася інформація, що представники українського бізнесу зібрали вже понад 25 мільйонів гривень для відновлення костелу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: spoilt.exile; Creative Commons