Поліція затримала протестувальників біля садиби Барбана Їх везуть до Шевченківського РУВС на вулиці Герцена, повідомляють активісти «Мапа Реновації».

Акція мітингувальників (фото: Олег Симороз)

Станом на 19:31 поліції вже нема, а демонтаж зупинили. Відомо про двох затриманих, яких згодом відпустили.

Відео: Стас Юрченко, Ґрати

Передував подіям старт демонтажу особняка Барбана. Місцеві жителі й активісти зібралися на акцію протесту та перекрили вулицю. Правоохоронці не зупиняли демонтаж будівлі, а навпаки – не пускали до неї людей.

Фото: Ксенія Пальцун
Фото: Антон Корчагін

Як повідомляє видання «Українська правда», у середу, 18 серпня, невідомі напали на захисників будинку та влаштували штовханину. Активіст Олег Симороз заявив, що це були «тітушки».


Садиба Олександра Барбана (вулиця Обсерваторна, 6) розташована у верхів’ях Обсерваторного яру, поруч з однойменною гіркою, за 350 метрів від Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944–1945 роках тут мешкав голова Комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

Потім особняк Барбана віддали дитячій соматичній лікарні. З 1970-х років у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». Із 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень». Забудовник має містобудівні умови й обмеження на нову споруду до 26,5 метра заввишки, дозвіл від ДАБІ, право оренди земельної ділянки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: