Американська біотех-компанія Novavax після третього етапу клінічних випробувань заявила про 90% ефективності своєї вакцини проти COVID-19, пише видання Axios.

Також у компанії заявили, що препарат повністю ефективний у запобіганні важкого перебігу захворювання.

На третьому етапі випробувань вакцина показала ефективність у 90,4% випадків.

У дослідженні взяли участь 29 960 осіб із США та Мексики віком від 18 років, зокрема люди літнього віку та ті, що мають проблеми з серцем. Дві третини учасників отримали дві дози справжньої вакцини, а третині вкололи плацебо.

Всього захворіли на COVID-19 77 учасників:14 осіб – у групі, що отримала справжню вакцину, та 63 – серед тих, хто отримав плацебо. Ні в кого з людей, що отримали справжній препарат, не було середнього чи важкого перебігу захворювання. У групі плацебо таких випадків було 14.

Зазначається, що вакцина ефективна проти британського та індійського штамів захворювання, а побічні ефекти після ін'єкції були переважно незначними – набряк та біль.

Компанія Novavax подасть препарат на затвердження для екстреного використання у третьому кварталі 2021 року.


Наразі для екстреного використання у США використовують  вакцини Pfizer-BioNTech, Moderna та Janssen (Johnson & Johnson), а у ЄС також AstraZeneca. Pfizer-BioNTech отримала дозвіл на використання для підлітків.

Міністерство охорони здоров’я очікує, що перша партія вакцини Novavax прибуде в Україну в липні-серпні 2021 року.

Україна має контракти на 10 мільйонів доз вакцини Novavax, але, за словами керівника МОЗ, обговорила з виробником Serum Institute можливість збільшення поставок з 10 до 15 мільйонів доз.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі