Чи можна пити алкоголь після щеплення від COVID-19? Чи впливає він на імунну відповідь організму? Та чи має значення доза алкоголю?

Про це ми запитали Федора Лапія, лікаря-імунолога та голову Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, а також зібрали думки західних науковців.

Чи впливає алкоголь на ефективність вакцинації

«Надмірне вживання алкоголю негативно впливає на імунну відповідь. Але більше впливає на фактори захисту», – розповів у коментарі The Village Україна Федір Лапій, лікар-імунолог, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики.

Велика кількість алкоголю пригнічує імунну відповідь

Дослідження показують, що вживання великої кількості алкоголю пригнічує імунну відповідь і збільшує вразливість до бактеріальних і вірусних інфекцій.

Надмірним вживанням вважається чотири й більше доз алкоголю для жінок і п’ять і більше доз для чоловіків, вжиті протягом двох-трьох годин, стверджують у Центрі контролю та профілактики захворювань США (CDC). Проте ця доза може бути індивідуальною, залежно від ваги, віку, стану здоров’я, генетики.

Автори документального проєкту BBC про імунну систему на власному досвіді перевірили, як велика кількість алкоголю впливає на імунітет. Для цього доктор Ронкс Іхарія здала кров перед експериментом і на наступний ранок після походу в бар, аби перевірити, чи змінилась кількість імунних клітин у її організмі після великої кількості алкоголю.

Майже всі показники, які досліджувались під час експерименту, знизилися, деякі навіть удвічі. Але хороша новина в тому, що з часом вони відновлюються. До того ж зміна кількості імунних клітин не є доказом того, що імунна відповідь після вакцинації не виробиться взагалі.

Клінічні дослідження про вплив алкоголю на ефективність вакцинації проти COVID-19 не проводилися. Тож західні науковці у своїй думці спираються на дані таких досліджень щодо інших вакцин.

«З інших досліджень ми знаємо, що регулярне вживання алкоголю може призвести до слабкої імунної реакції на вакцину та зменшення захисту», – стверджує Ілхем Мессауді, директор Центру досліджень вірусів Каліфорнійського університету, який досліджує вплив алкоголю на імунну відповідь. – «Те саме, найімовірніше, стосується вакцин проти COVID-19. Ті, хто п’є надмірну кількість алкоголю, можуть мати слабшу імунну відповідь, а також більший ризик сладного перебігу COVID-19».

Помірне вживання алкоголю не несе загрози для імунної відповіді після вакцинації

За словами доктора Мессауді, помірне вживання алкоголю не несе загрози для імунної відповіді після вакцинації. Помірним вважається не більше, ніж одна доза алкоголю для жінок і не більше, ніж дві, для чоловіків. Стандартна доза – це приблизно 150 грамів вина, 350 пива або 45 грамів міцного алкоголю.

Чи можна пити алкоголь після щеплення проти COVID-19

«Якщо людина має наміри вжити алкогольні напої, то вакцинація проти COVID-19 не є цьому забороною», – йдеться у збірнику «100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19». Водночас його автори нагадують, що алкоголь шкодить здоров’ю й необхідно дотримуватись здорового способу життя.

Остаточна відповідь на це запитання залежить від дози. Якщо помірне вживання алкоголю не матиме значного впливу на імунну систему, то надмірне може бути пов’язане з ризиками. Не лише для імунної системи, а й загалом для всіх систем організму.

Ще один аргумент на користь утримання від великої кількості алкоголю після вакцинації – похмілля. Поширеними побічними ефектами після щеплення є втома, головний біль, температура та біль у м'язах, що можуть посилитися внаслідок надмірної кількості алкоголю.