Представники ГО «Асоціація велосипедистів Києва» зустрічалися із керівництвом девелоперської компанії SAGA Development та мережею супермаркетів Ultramarket (колишній «Мегамаркет»), щоб обговорити відновлення велодоріжки, яку зруйнували заради облаштування автопарковки поруч з ЖК San Francisco на проспекті Перемоги.

За словами представників велоспільноти, забудовник і магазин були готові відновити інфраструктуру, але не в тих параметрах, у яких вимагали активісти – тротуар шириною 2,7 метра та велодоріжку шириною 2,3 метри.

«Сьогодні о 8 ранку вже на місці Андрій Вавриш відмовився відновлювати тротуар до попередньої ширини 2,7 метри – а це була наша обов'язкова вимога, бо тротуар там завузький, щоб можна було ним безпечно пересуватись поряд з велодоріжкою», – повідомив Олександр Рак, який також брав участь в перемовинах.

Фото: Центр організації дорожнього руху

Керівник компанії SAGA Development Андрій Вавриш визнав, що облаштування парковки біля ЖК San Francisco відбувалося без необхідних дозволів, але назвав винним у цьому підрядника, який виконував роботи. При цьому він підвердив, що готовий був відновити велодоріжку і тротуар, але не в таких параметрах, як вимагали активісти. Він пояснив, що для відновлення тротуару в попередніх розмірах довелося б чіпати сквер, який SAGA Development облаштувала поряд із жилим комплексом (за проєктом ландшафтного архітектора Максима Коцюби).

«Зносити сквер ми не будемо! Тим більше, що це узгоджений містом проєкт», – заявив Вавриш, додавши, що готовий іти до суду, щоб захищати свою ділову репутацію.

Схема організації території поряд із ЖК San Francisco, яку опублікував Андрій Вавриш

За словами Олександра Рака, для облаштування скверу забудовник захопив частину тротуару. І для підтвердження слів навів фото місцевості від 2018 і 2019 року, на яких видно, що паркан, що огороджував сквер, пересунули ближче до проїжджої частини – і, таким чином, тротуар став вужчим.

Зображення: Олександр Рак (оригінал: Mapillary)

SAGA Development пропонує зробити велодоріжку і тротуар такої ширини, якої вони були до облаштуванням там парковки: 2,3 метра й 1,7 метра відповідно. «Ми вимагаємо від підрядника відновити вело- та пішохідну доріжки в тих самих розмірах, які були до початку реконструкції», – відповіли в компанії на питання The Village Україна. При цьому парковку планують зберегти, вона бути замість смуги з газоном.

Керівник сектору розвитку веломережі Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Станислав Клименко заявив, що питання перебуває у них на особистому контролі і він не буде погоджувати схему організації дорожнього руху на цій ділянці, яку запропонував забудовник разом із магазином.


На початку травня 2021 року на проспекті Перемоги поряд із ЖК San Francisco знищили велодоріжку, а також газон і частину тротуару. Зробили це заради парковки і під'їзду до магазину Ultramarket, який буде розташований на першому поверсі ЖК. Дозволів на ці роботи не було.

Активісти влаштували акцію проти дій забудовника SAGA Development і магазина й зняли асфальт на парковці. Центр організації дорожнього руху перекрив парковку бетонними блоками.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі