В Україні внутрішній сертифікат, який міститиме дані про вакцинацію, негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19, може запрацювати вже в липні 2021 року, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Над розробленням документа, мета якого – вільне пересування громадян під час пандемії, працюють МОЗ і Мінцифри. Робоча назва документа – «ковідний сертифікат».

У МОЗ зазначають, що сертифікат розробляють з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ.

«Ми знаємо, які потенційно дані будуть вносити в ковідні сертифікати в європейських країнах, навколо чого триває дискусія. Моє бачення: нам треба давати можливість внести всі необхідні дані, робити свій український сертифікат, який потім буде інтегрований із сертифікатами ЄС», – сказав міністр.

За словами Степанова, внутрішній ковідний сертифікат буде давати «певні переваги» для його власників. Але про які саме переваги йдеться, він не уточнив.

Дані про вакцинацію, ПЛР-тести або одужання від COVID-19 вноситимуть через електронну систему охорони здоров’я, а сам сертифікат можна буде отримати в лікаря або згенерувати в додатку чи на порталі «Дія».

Поки ковідні сертифікати не запровадили, українці, яким зробили дві дози щеплення проти коронавірусу, зможуть отримати паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна показати під час перетину кордону.


У березні 2021 року Європейська комісія представила концепцію єдиних цифрових зелених сертифікатів (Digital Green Certificate), які мають сприяти вільним подорожам країнами Євросоюзу під час пандемії COVID-19. Такі сертифікати будуть підтверджувати, що людина вакцинувалася від коронавірусу, одужала від нього або здала тести.

У Раді ЄС повідомляли, що сертифікати діятимуть не тільки для громадян-країн Євросоюзу. У травні сім країн Євросоюзу тестуватимуть документи, повноцінно запрацювати вони мають наприкінці червня.

За словами прем’єра Дениса Шмигаля, Україна домовилася з Європейською комісію щодо сумісності українського та європейського цифрових сертифікатів про імунітет від COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Євген Малолєтка, Центр громадського здоров’я