Європейська комісія представила концепцію єдиних цифрових зелених сертифікатів (Digital Green Certificate), які мають сприяти вільним подорожам країнами Євросоюзу під час пандемії COVID-19.

Основні положення

  • Цифровий зелений сертифікат буде містити дані не тільки про проходження вакцинації від коронавірусу, але також про результати тестів на COVID-19 або інформацію про перенесену хворобу.
  • Сертифікати видаватимуться в цифровій або паперовій формі. Вони матимуть QR-код, за яким можна зчитати необхідну інформацію, а також цифровий підпис, щоб переконатися, що сертифікат справжній.
  • У документі будуть зазначені ім’я, дата народження, дата видачі, інформація про вакцину / тест / одужання й унікальний ідентифікатор. Ці дані можна перевірити лише для підтвердження дійсності сертифікатів.
  • Сертифікати будуть видаватися безкоштовно офіційною мовою  / мовами держави-члена, що їх видала, й англійською.
  • Система сертифікатів є тимчасовим заходом. Від них відмовляться, як тільки Всесвітня організація охорони здоров’я оголосить про закінчення пандемії COVID-19.

Як вони будуть діяти

Країни-члени ЄС самі вирішуватимуть, за яких умов дозволяти в’їзд мандрівникам. Але, якщо, наприклад, країни скасовують необхідність проходження карантину або тесту для вакцинованих осіб, то вони мають приймати сертифікат як підтвердження про щеплення. Це зобов’язання стосується щеплень тими вакцинами, які зареєстровані в ЄС, але країни-члени можуть вирішити приймати й інші вакцини.

Якщо країна продовжуватиме вимагати від власників цифрового зеленого сертифіката проходження карантину або тестів, вона повинна повідомити про це Єврокомісії та пояснити причини.

Сертифікат буде дійсним у всіх країнах ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії, Швейцарії. Цифровий зелений сертифікат має видаватися громадянам ЄС і членам їхніх сімей незалежно від громадянства. Його також слід видавати людям, які не є громадянами ЄС, але проживають у країнах Євросоюзу, й особам, які мають право подорожувати до інших держав-членів.

Коли їх запровадять

Єврокомісія хоче, щоб електронні сертифікати запровадили до літа 2021 року, тому Європарламент і Рада ЄС мають оперативно ухвалити це рішення. Паралельно країни-члени повинні працювати над технічною стороною питання.


За впровадження електронних сертифікатів для подорожей під час пандемії виступала низка європейських країн, де розвинена туристична галузь, зокрема Греція. Подібні документи на національному рівні вже створили або планують Данія, Чехія, Греція, Угорщина, Кіпр, Естонія, Португалія, Італія, Ісландія, Словаччина, Польща, Іспанія та Швеція. Ізраїль, який вакцинував уже понад половину свого дорослого населення, також увів сертифікати. Питання поки обмірковують у Великій Британії та США.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі