Комунальне підприємство «Спецжитлофонд» збирається відреставрувати пам’ятку архітектури, будинок Рутковського, який розташований на вулиці Тургенєвській, 19, у Києві та перебуває на балансі КП, повідомив депутат Київради Владислав Трубіцин.

КП «Спецжитлофонд» у відповідь на депутатський запит Трубіцина повідомило, що 2 квітня 2021 року уклало з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА охоронний договір на будинок, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, і збирається його реставрувати.

Будинок Рутковського на вулиці Тургенєвській. Фото: Kiyanka / вікіпедія

«Нині на об’єкті реставрації виконано низку проєктно-вишукувальних робіт, а саме археологічні й інженерно-геологічні вишукування та роботи з обстеження несучих конструкцій будинку», – цитує Трубіцин відповідь підприємства.

«Спецжитлофонд» збирається відновити фасад, посилити внутрішні та зовнішні стіни й зберегти «функціональне призначення будинку» (будинок був житловим). Фасад збираються зробити блакитного кольору, бо, як встановив «Спецжитлофонд» під час обстеження стін, саме таким був оригінальний колір будівлі приблизно до 1918 року.

Будинок обнесли парканом. Фото: Дмитро Перов

Директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк у коментарі The Village Україна повідомив, що будівельні роботи на сусідній ділянці поряд із пам’яткою архітектури зупинили. Департамент має вивчити документи на будівництво в частині можливого негативного впливу на пам’ятку архітектури на Тургенєвській, 19.

«З будинком на Тургенєвській, 19, можлива лише реставрація з пристосуванням. Максимум – це зробити в даху мансардний простір. І все. Ні про яке знесення, перебудову, розбирання не може йтися, бо це пам’ятка архітектури. Ми будемо застосовувати й приписи, і штрафи», – сказав Никоряк.


Будинок на вулиці Тургенєвській, 19, звели в 1898–1901 роках за проєктом архітектора Агурова на замовлення відставного штабскапітана Рутковського. До революції будинок функціонував як прибутковий. Із 1920-х там розміщувалися комунальні квартири. У 1980-х роках будинок визнали аварійним, мешканців відселили. У 2006 році його передали на баланс КП «Житло-сервіс» для реставрації, але вона так і не відбулася, зараз будинок перебуває в напівзруйнованому стані, не має внутрішніх стін і перекриттів.

13 квітня 2021 року біля будинку Рутковського, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, почалися будівельні роботи. Тоді ділянку з №17-21 за вулицею Тургенєвською обнесли парканом, на місце приїхала будівельна техніка. Активісти підозрювали, що будинок збираються демонтувати. Заступниця міністра культури Світлана Фоменко, яка прибула на місце, тоді заявила, що погодження Мінкульту на роботи немає.

На будинку Рутковського з’явилися тріщини. Фото: Дмитро Перов

Після того, як поряд із будинком Рутковського почали рити котлован, на ньому з’явилися тріщини. «День-два активних робіт – і він сам розвалиться», – припустив тоді активіст і юрист Дмитро Перов.

Пізніше з’ясувалося, що на ділянці за адресою Тургенєвська, 21, збираються побудувати чотириповерхову торгово-адміністративну будівлю. Замовником робіт є бізнесмен Володимир Бесага. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі