Колишній прибутковий будинок на вулиці Тургенєвській, 19, у Києві, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, обнесли парканом, повідомив у The Village Україна юрист та активіст Дмитро Перов.

На ділянці працює будівельна техніка. Водночас інформації щодо запланованих робіт немає.

Активісти підозрюють, що готується демонтаж будівлі.

На місце приїхала заступниця міністра культури Світлана Фоменко, вона заявила, що погодження Мінкульту на роботи нема, повідомив The Village Україна Дмитро Перов.

За інформацією організації «Мапа Реновації», будівля на Тургенєвській перебуває в комунальній власності, водночас її не відновлювали. Вона в занедбаному стані.

«Не можна отак просто взяти й обнести парканом пам’ятку без інформаційного стенду. Це незаконно. Якщо хтось здійснює прибирання, то, як мінімум, треба було звернутися до Департаменту благоустрою, отримати картку на порушення благоустрою. Далі вже поставити паркан і повісити інформаційний стенд із даними щодо того, які роботи відбуваються за парканом», – пояснює одна з засновниць «Мапи Реновації» Даша Корба.

Вона звернула увагу на те, що сусідній історичний будинок за адресою Тургенєвська, 17, знесли ще у 2019 році, попередньо позбавивши його охоронного статусу (власник – ТОВ «Старт Груп Україна»).

У 2020 з’явилося оголошення про продаж будинку №19 разом із ділянкою, де стояв №17. На обидві будівлі існує проєкт «реконструкції», який передбачав надбудову двох поверхів на будинку №19.

Проєкт реконструкції будинку на вулиці Тургенєвська, 19, (другий справа)

Будинок на вулиці Тургенєвській, 19, – пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення, колишній прибутковий будинок. Його звели в 1898–1901 роках за проєктом архітектора Агурова на замовлення відставного штабс-капітана Рутковського.

До революції будинок функціонував як прибутковий. На кожному поверсі було дві квартири. Із 1920-х у будинку розміщувалися комунальні квартири. У 1980-х роках його визнали аварійним, мешканців відселили. У 2006 році його передали на баланс КП «Житло-сервіс» для реставрації. У 1994 році будинок занесли до переліку будівель, які можна використати для дипломатичної діяльності, тобто він міг стати посольством якоїсь країни. Запланована реставрація так і не відбулася. Будинок перебуває в напівзруйнованому стані, не має внутрішніх стін і перекриттів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Дмитро Перов