Поряд із будинком Рутковського, пам’яткою архітектури на вулиці Тургенєвській, будують чотириповерхову торгово-адміністративну будівлю під виглядом «реконструкції», свідчить інформаційний стенд на паркані.

Фото: «Мапа реновації»

Відповідно до інформації на стенді, на ділянці за адресою Тургенєвська, 21, триває «реконструкція комплексу нежитлових будівель під будівлю торгівельно-адміністративного призначення». Роботи виконує – ТОВ «Сервіт «Білд Дрім». Проєктувальник – «Армовірбуд».

Фото: Ніко Беллік

Замовником зазначений «Бесага В.В.». Ідеться про одного з двох братів-бізнесменів Бесаг, Володимира Бесагу, разом із Віктором він є засновником проєктно-виробничого центру «Сервіт».

Відповідно до даних реєстру КМДА, Департамент архітектури та містобудування у 2020 році видав Володимиру Бесазі містобудівні умови й обмеження для проєктування будівлі за цією адресою (Тургенєвська, 21).

Компанія «Сервіт» побудувала 11-поверховий клубний будинок TURGENEV на Тургенєвській, 22-А (з протилежного боку вулиці). За цією адресою й зареєстрована компанія «Сервіт».

Будинок Рутковського, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, розташований на вулиці Тургенєвській, 19. Його звели в 1898–1901 роках за проєктом архітектора Агурова. До революції він функціонував як прибутковий. Із 1920-х там розміщувалися комунальні квартири. У 1980-х роках будинок визнали аварійним, мешканців відселили. У 2006 році його передали на баланс КП «Житло-сервіс» для реставрації, але вона так і не відбулася, зараз будинок перебуває в напівзруйнованому стані, не має внутрішніх стін і перекриттів. За інформацією організації «Мапа Реновації», будівля перебуває в комунальній власності.

Активні роботи біля будинку Рутковського почалися ще 13 квітня. Тоді ділянку з №17-21 обнесли парканом, на місце приїхала будівельна техніка. Заступниця міністра культури Світлана Фоменко заявила, що погодження Мінкульту на роботи немає.

Пізніше поряд із пам’яткою почали рити котлован і бурити шурф. Активісти помітили, що на історичному будинку з’явилися тріщини. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі