У Києві з 5 квітня посилюють карантин. Зокрема, закриті дитячі садочки й школи, а транспортом можна скористатися лише за спеціальною перепусткою. Такі обмеження запровадила КМДА.

Які нові обмеження діятимуть із 5 квітня

  • закривають дитячі садки та школи;
  • увесь наземний і підземний громадський транспорт працюватиме за спецперепустками, тобто виключно для перевезень працівників підприємств критичної інфраструктури.

Які обмеження були раніше

Київ ще з 20 березня ввів суворі обмеження, а з 23 березня ще й потрапив у «червону» зону карантину. Таким чином, у місті вже діяли обмеження:

  • ресторани, кафе й бари працюють лише на виніс або доставку;
  • салони краси й перукарні працюють лише за попереднім записом;
  • кінотеатри, театри, музеї й інші заклади культури не працюють; масові заходи скасовані;
  • фітнес-зали та басейні закриті;
  • ТРЦ, непродовольчі магазини й ринки не приймають відвідувачів; сільськогосподарські ярмарки скасовуються.

Що буде з потягами й електричками

Поїзди далекого сполучення й приміські електрички до/або через Київ будуть курсувати за розкладом, обмежень поки не буде.

Що таке спецперепустки та кому їх даватимуть

Скористатися громадським транспортом із 5 квітня можна буде виключно за наявності спецперепустки. Їх у Києві збираються видати близько 400 тисяч.

Такий вигляд матиме спецперепустка до транспорту. Фото: КМДА

Спецперепустка не є проїзним квитком, отже, сплачувати за проїзд потрібно окремо. Для того, щоб скористатися нею, із собою потрібно мати документ про посвідчення особи.

Перепустки отримають працівники критичної інфраструктури міста: медики, рятувальники, працівники соціальної сфери, транспорту, торгівлі, комунальники та військові.

Чи буде менше одиниць транспорту на маршрутах

Міський голова Віталій Кличко заявив, що кількість рухомого складу не будуть зменшувати, як і змінювати графік. Загалом на вулиці має виходити 1130 одиниць комунального наземного транспорту. Станції метро будуть відкривати і закривати в той же час, як і завжди, кількість потягів не зменшать.

Приватні маршрутники теж не збираються скорочувати кількість автобусів, утім допускають, що деякі водії не вийдуть на роботу з 5 квітня.

Паркування буде безкоштовне

Під час локдауну з 5 квітня водіям дадуть можливість безкоштовно користуватися місцями для паркування, за які відповідає «Київтранспарксервіс». Їхні адреси можна знайти тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі