Національна спеціалізована дитяча лікарня «Охматдит» у Києві отримала змогу надавати лабораторні діагностичні послуги з трансплантації не лише дітям, а й дорослим, повідомила заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова.

Для цього МОЗ затвердило новий статус лікарні, який дозволяє надавати послуги дорослому населенню України. Зокрема, люди, яким потрібна трансплантація кісткового мозку, можуть отримати необхідні лабораторні діагностичні послуги в «Охматдиті». А також у клініці тепер будуть лікувати ускладнення після трансплантації кісткового мозку. До цього такі послуги могли отримати тільки діти.

Обладнання, реактиви та решта виробів медичного призначення, які потрібні для лабораторних досліджень, для українців є безкоштовні.


У 2021 році уряд схвалив постанову МОЗ «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Узаконення трансплантації має створити в Україні умови для проведення складних операцій із трансплантації.

23 грудня 2020 року Кабмін затвердив Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин, яка поєднує інформацію про донорів і реципієнтів.

У 2021 році в Україні планують провести 250 трансплантацій. Серед планів – трансплантація нирок, печінки, перша в історії країни трансплантація легенів.

У 2020 році в Україні провели 118 трансплантацій, у 2019-му – 78.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Охматдит»