Уряд схвалив постанову МОЗ «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Узаконення трансплантації створить в Україні умови для проведення складних операцій із трансплантації, каже міністр. Наприклад, лікарі отримають можливість використовувати донорську шкіру, що спростить лікування опіків будь-якої складності. 

Також ця постанова допоможе створити в Україні ринок біоімплантів, пояснює міністр. Це означає, що Україна зможе самостійно виробляти біоімпланти. Зокрема, хрящі, сухожилля, фрагменти кісток.


У 2018 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що дозволяє трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів померлого. За життя громадянин може написати заяву, що він погоджується на використання своїх органів після смерті. Якщо людина передумає, заяву можна відкликати.

Дозвіл на посмертне донорство органів пацієнт має надати своєму сімейному лікарю. 

У грудні 2020 року Кабмін затвердив Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин, яка поєднує інформацію про донорів та реципієнтів.

У 2021 році в Україні планують провести 250 трансплантацій . Серед планів – трансплантація нирок, печінки, перша в історії країни трансплантація легенів. У 2020 році в Україні провели 118 трансплантацій, у 2019-му – 78.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі