Верховна Рада 17 травня ухвалила законопроект № 2386а-1, який дозволяє трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів померлого, пише LIGA.net.

За життя громадянин може написати заяву, що він погоджується на використання своїх органів після смерті. Якщо людина передумає – заяву можна відкликати.

Після згоди або незгоди на донорство громадянину роблять відповідну позначку у паспорті чи водійському посвідченні.

Усі дані вносять до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Реєстр і відповідальний за нього орган мають створити до 1 жовтня.

Громадянин за життя також може обрати третю особу, яка може дати дозвіл на трансплантацію органів. Якщо людина не визначилась, після її смерті рішення про донорство органів ухвалюватимуть родичі або ті, хто займається похороном.

Законопроект набере чинності з 2019 року. Документ передбачає безкоштовну трансплантацію органів за медичними показаннями. Стати донором після смерті можуть усі повнолітні громадяни України, окрім вагітних, ув’язнених та хворих.

Ухвалений законопроект має зменшити смертність громадян, які потребують пересадки органів. Також він має врегулювати на законодавчому рівні права донора та реципієнта.

Обкладинка: Джон Джексон/Unsplash