В Україні можуть скасувати карантинні обмеження для людей, які зробили щеплення проти коронавірусу, повідомив президент Володимир Зеленський.

Вакцинувати щонайменше половину населення планують протягом 2021 року та початку 2022-го. Вакцинація стартує вже в лютому й буде добровільна. Але люди, які працюють у державному секторі, повинні зробити щеплення, якщо їм це не протипоказано, уточнив президент. 

Глава держави вважає, що Європа не буде пускати мандрівників, які не мають щеплення проти коронавірусу. І якщо країни ЄС введуть «паспорти вакцинації», то Україна вчинить так само. 

«Якщо вони будуть пускати з якимись штампами, паспортами чи підтвердженим вакцинуванням, то ми повинні робити те саме», – сказав Зеленський.


Поки що в ЄС немає рішення про застосування єдиного загальноєвропейського паспорта вакцинації. Різні країни час від часу заявляють про відповідний документ після щеплення від COVID-19. Зокрема, Фінляндія, Данія та Швеція. Також у Польщі повідомили, що видаватимуть сертифікат про підтвердження щеплення.

У лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX. МОЗ уже планує подати додатковий запит, аби отримати більше доз препарату.

Також Україна отримала підтвердження на постачання 12 мільйонів доз вакцин від COVID-19 виробництва компаній AstraZeneca та Novavax й замовила 1,913 мільйона доз вакцини китайської компанії Sinovac Biotech. Одна доза коштуватиме 504 гривні.

52% українців не готові робити щеплення від COVID-19, навіть якщо вакцина буде безоплатна.