Україна в лютому отримає 117 000 доз м-РНК вакцини від Pfizer-BioNTech в межах глобальної ініціативи COVAX. Про це повідомив головний санітарний лікар Україні Віктор Ляшко.

За його словами, Україна виявилася серед 18 країн, які відібрали для першої хвилі вакцинування в межах COVAX. Усього заявки подавали 72 країн.

Першу партію вакцин, які Україна отримає у лютому, розподілять для вакцинації працівників лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам з COVID-19.

Протягом першого півріччя Україна також зможе отримати від 2,2 до 3,7 мільйонів доз вакцини AstraZeneca/Oxford для наступних етапів кампанії за ініціативою COVAX.


COVAX – світова ініціатива, створена задля подолання пандемії COVID-19 за участі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Наразі ініціативу підтримали 183 країни, включно з Україною.

COVAX підтримує доступ до вакцин COVID-19 для країн із середнім та низьким рівнем доходу, які не можуть дозволити повністю платити за вакцини. COVAX планує забезпечити населення не менше 2 мільярдами доз вакцин до кінця 2021 року.

Україна оформила заявку на отримання вакцин в межах програми COVAX однією з перших. Завдяки цій програмі Україні дадуть щонайменше 8 мільйонів доз, якими щеплять 4 мільйони українців. Вакцину постачатимуть поступово.

В Україні вже затвердили план вакцинації від COVID-19, який стартує в лютому 2020 року. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі