Міністерство охорони здоров’я запровадить цифрові інструменти в електронній системі охорони здоров’я eHealth для супроводження процесу вакцинації від COVID-19, повідомляє «Укрінформ» із посиланням на заступника міністра охорони здоров’я Ярослава Кучера.

що пропонує моз

  • Інструмент «Імунізація» eHealth. Він зберігатиме дані про щеплення людини. Зокрема, тип вакцини, дозування, спосіб введення, причини проведення вакцинації або непроведення, якщо людина відмовляється. Інформація буде доступна для лікаря й пацієнта.
  • Інформаційна система MedData. Вона дозволить відстежити наявність вакцини на складах, а також показуватиме умови її зберігання. Дані будуть оновлюватися щодня. А також там буде інструмент для прогнозування залишків вакцини.
  • Автоматизована система фармаконагляду. Вона збиратиме дані про несприятливі події після імунізації.
  • Інформаційні дашборди. Вони будуть розповідати про вакцинацію в Україні. Ця інформація має передаватися для звітності у ВООЗ і європейську систему спостереження за вакцинацією.

Електронна система охорони здоров’я eHealth – це сервіс, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. На меті eHealth – переведення всіх документів і процесів взаємодії у сфері охорони здоров’я з паперового формату в електронний, водночас створюючи єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків.

Україна в середині лютого має отримати 117 000 доз м-РНК вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX.

Також протягом першого півріччя Україна також зможе отримати від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca/Oxford для наступних етапів кампанії за ініціативою COVAX.

Україна оформила заявку на отримання вакцин у межах програми COVAX однією з перших. В уряді повідомили, що завдяки цій програмі Україні дадуть щонайменше 8 мільйонів доз, якими щеплюватимуть 4 мільйони українців. Пізніше стало відомо, що Україна претендує на 16 мільйонів доз вакцини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі