Міністерство культури та інформполітики планує забрати собі у власність Гостиний двір, чим блокує процес його передачі в комунальну власність Києва, повідомив громадський діяч Ігор Луценко.

За його словами, у вересні 2020 року на нараді в уряді представники Мінекономрозвитку та Фонду держмайна повідомили про відсутність підстав, які заважають передати будівлю Гостиного двору до комунальної власності.

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко запропонував КМДА підписати меморандум про те, що в переданому місту Гостиному дворі розмістять музеї з Києво-Печерської лаври. КМДА погодилася, міський голова підписав меморандум, за яким місто отримує у власність будівлю.

«Але зненацька Ткаченко передумав і надіслав листа, що вони, виявляється, тепер уже хочуть забрати Гостиний двір собі в управління», – написав Луценко й опублікував лист міністра культури до прем’єра з відповідним проханням.

Опубліковано Ihor Lutsenko Четвер, 28 січня 2021 р.

Луценко додав, що рік тому заступниця міністра культури казала, що в Мінкульту немає планів забирати собі Гостиний двір.

Гостиний двір на Контрактовій площі, серпень 2018 року

Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Він перебуває в занедбаному стані з 2013 року. Там немає, зокрема, даху та вікон. Київ уже кілька років просить передати Гостиний двір до комунальної власності.

У 2014–2016 роках суди скасували дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого роботи припинилися. У лютому 2018-го Київський апеляційний господарський суд ухвалив рішення, яким розірвав договір оренди з компанією «Укрреставрація» та зобов’язав повернути державі будівлю Гостиного двору. 

На початку 2019 року столичне відділення Фонду державного майна зареєструвало за собою право власності на Гостиний двір. У лютому 2019 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження: на пам’ятку хотіли накласти арешт. У листопаді 2019 року Київський апеляційний суд постановив закрити цю справу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Анна Бобирєва для The Village Україна