Україна хоче отримати додаткові 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу в межах ініціативи COVAX на додачу до вже такої ж кількості гарантованих, розповів в інтерв’ю «Радіо НВ» головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він пояснив, що зараз Україна домовляється про те, щоб збільшити кількість доз.

«Усе залежатиме від загальної вартості вакцин, які потрапляють у портфель COVAX. Є потенційна можливість, що Україні за цим механізмом дадуть 16 мільйонів доз. Ми це проговорюємо, але поки що гарантій немає. 8 мільйонів  це стовідсоткова гарантія, 16  це потенційна можливість», сказав Ляшко. 


У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Їх вистачить на вакцинацію 4 мільйонів людей, оскільки вакцина має вводитися двічі. Узагалі Україна хоче безкоштовно провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. За програмою COVAX Україна, найімовірніше, отримає вакцину виробництва компанії Astra Zeneka.

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу, згідно з яким щеплення робитимуть у чотири етапи. Перший планують на січень-квітень 2021 року.

COVAX – це світова ініціатива, яку створили на платформі Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) з метою прискорення розроблення, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування й вакцин проти COVID-19. Наразі понад 180 країн є учасницями цієї ініціативи, зокрема Україна.