Верховна Рада повернула повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції. 

НАЗК знову може перевіряти декларації посадовців, суддів і контролювати їхнє оприлюднення. Крім цього, НАЗК отримує доступ до інформації держорганів. Наприклад, до довідкових систем, реєстрів, банків даних. А також може користуватися державними засобами зв’язку.

Працівники НАЗК можуть:

 входити до будівель держорганів за службовим посвідченням,

 мати доступ до документів, необхідних для проведення перевірки,

 вимагати документи з обмеженим доступом для проведення перевірки,

 складати протоколи про адміністративні правопорушення,

 отримувати письмові пояснення від посадовців і службових осіб держаорганів незалежно від форми власності.


У жовтні 2020 року «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє» звернулися до Конституційного Суду України з поданням щодо незаконного збагачення й повноважень антикорупційних органів. КСУ відреагував на подання і вирішив, що повноваження НАЗК можуть порушувати баланс влади. Зокрема, судової. А також визнав неконституційними положення в законі «Про запобігання корупції». 27 жовтня 2020 року КСУ заблокував доступ НАЗК до держреєстрів.

Цим рішенням КСУ заблокував призначення на посади переможців місцевих виборів. Крім цього, посол України при ЄС заявив, що через рішення КСУ можуть тимчасово скасувати безвіз із ЄС.

30 жовтня під будівлею КСУ відбулася акція протесту – «Відправимо суддів-зрадників КСУ до Ростова». Учасники виступили проти рішення суду щодо скасування електронного декларування та повноважень антикорупційних органів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОбкладинкаРінат Серенко, Ярослав Друзюк для The Village Україна