Останнє рішення Конституційного Суду України (КСУ) щодо діяльності антикорупційних органів може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу для України.

Про це йдеться в листі посла України при ЄС Миколи Точицького до віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, пише «Європейська правда».

«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного Суду України No 13-р/2020, яке скасувало основні антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму» – ідеться в листі.

Офіційним тригером, через який можуть тимчасово зупинити безвіз, є «відхід України від критеріїв, унаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим».

Посол додає, що «незалежність, інституційна спроможність і стійкість антикорупційної інфраструктури» є критерієм досягнення низки короткострокових і стратегічних цілей у відносинах з ЄС, серед яких збереження безвізу, співпраця з МВФ, інтеграція до енергетичного ринку ЄС.


 27 жовтня КСУ ухвалив рішення (за поданням депутатів Верховної Ради України) позбавити Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) права на доступ до державних реєстрів. Рішення означає скасування електронного декларування, повноважень НАЗК на перевірку підозрюваних у корупції чиновників, а також скасування їхнього незаконного збагачення й конфіскації в них корупційних активів.

 Також цим рішенням КСУ заблокував призначення на посади переможців місцевих виборів.

 Президент Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання Ради нацбезпеки й оборони через рішення КСУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі