Американський виробник ліків Pfizer і німецька біотехнологічна компанія BioNTech планують отримати майже 13 мільярдів доларів з продажу вакцини від коронавірусу, повідомляє The Guardian.  Гроші хочуть розподілити порівну між двома компаніями.

Компанія Pfizer поставить 100 мільйонів доз вакцини в США за ціною 19,50 доларів за дозу. ЄС замовив 200 мільйонів доз вакцини, а Великобританія – 40 мільйонів.

Pfizer розглядає продаж вакцини як комерційну можливість. Компанія відмовилася від фінансування своїх досліджень коштами уряду США. Тож разом із BioNTech вони витратили майже два мільярди доларів власних грошей на розробку вакцини.

Водночас BioNTech отримала від уряду Німеччини 375 мільйонів євро та 100 мільйонів євро позики від Європейського інвестиційного банку.

Всесвітня благодійна організація «Оксфам» закликала компанії поділитися своєю вакциною з іншими розробниками, щоб зробити її більш доступною для людей.


 Компанії Pfizer і BioNTech розробили вакцину від COVID-19, яка показала ефективність 90% у третій (останній) фазі клінічних випробувань. У разі схвалення вакцини владою США Pfizer і BioNTech готові виробити 50 мільйонів вакцин у 2020 році та понад мільярд у 2021.

Американська вакцина від COVID-19 в Україні може коштувати 37 доларів (≈ 1036 гривень). Тим часом українська вакцина від COVID-19 успішно пройшла доклінічну фазу досліджень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Pfizer