Створити правила для електросамокатів просить парламент міський голова Києва Віталій Кличко. Він звернувся до Верховної Ради з проханням «розробити та внести зміни до законодавства про дорожній рух, визначивши, де та за якими правилами можуть їздити електросамокати в містах».

Питання, на які міський голова просить знайти відповіді, де саме мають їздити такі засоби пересування: по дорозі, тротуарах, велосипедних доріжках? За якими правилами: швидкість, світлові позначення, з якого віку «водія»?

Це сталося після того, як міський голова звинуватив сервіс електросамокатів Bolt у розміщенні пунктів прокату в Києві без погодження з міською адміністрацією та вимагав прибрати «незаконні» пункти прокату по місту. «Усе, що прямо не заборонено законодавством, дозволено», – відповіли в Bolt. Компанія переконана, що для роботи сервісу не потрібні стаціонарні централізовані парковки.

Проєкт закону, яким пропонують «легалізувати» як учасників дорожнього руху власників персонального легкого електротранспорту (зокрема електричних скутерів) внесли ще в лютому 2020 року. У ньому зафіксовані правила та норми безпеки для водів. Згідно із законопроєктом власники персонального електротранспорту, як і велосипедисти, мають право їздити по спеціальних велосипедних доріжках. Якщо їх немає, пересуватися можна по краю проїжджої частини дороги чи узбіччю.

«У нашому місті мешкає понад 3 мільйони людей. І їх взаємовідносини в суспільстві, господарча та підприємницька діяльність прописані в законах і правових актах. І один із обов’язків місцевої влади – слідкувати за дотриманням таких правил. <...> Пункти прокату (чи місця, де можна взяти або залишити електросамокат) розташовані на території міста. І не може будь-хто прийти та просто за бажанням надавати послуги, за які не несе жодної відповідальності. Про який порядок і правопорядок можна говорити в такій ситуації? Чому одні повинні працювати за правилами, а інші – ні?» – пояснює свою позицію Кличко.

Поки правил немає, Кличко закликав компанію Bolt працювати «виключно в правовому полі й усвідомлюючи відповідальність за законність і безпеку послуг, що вона надає».


Bolt заявили про повноцінний запуск послуги електросамокатів у Києві 7 серпня 2020 року. Свою першу точку оренди електричних самокатів Bolt запустили в тестовому режимі ще восени 2019 року на території UNIT.City.