Компанія Bolt відреагувала на заклик міського голови Києва Віталія Кличка з вимогою прибрати «незаконні» пункти прокату по місту.

Про це йдеться у відповіді, яку компанія надала на запит The Village Україна.

Головний аргумент – 42 стаття Конституції України та стаття 3 Цивільного кодексу України, які надають кожному право на підприємницьку діяльність, що не заборонена законом.

«До того ж право користувача керувати електросамокатом гарантоване статтею 19 Конституції України, яка передбачає, що для громадян діє принцип «все, що прямо не заборонено законодавством, дозволено», – йдеться в заяві.

Також у Bolt пояснюють, що для роботи сервісу не потрібні стаціонарні централізовані парковки, як того вимагає, наприклад, прокат велосипеду.

«За допомогою мобільного додатку клієнт знаходить самокат, який залишив у зручному для нього місці попередній клієнт. Право користувача (мешканця чи гостя міста Києва) залишити електросамокат у певному місці кореспондує його праву як члена громади міста Києва користуватися комунальним (спільним) міським простором».

Компанія вважає, що міська влада не має підстав вимагати від бізнесу отримання різних погоджень і дозволів, оскільки вони не передбачені законодавчо. Але Bolt готові до діалогу з міською владою.

«Ми впевнені, що прагнемо реалізувати спільну мету ― зробити Київ зручним, безпечним і зеленим містом!»


Нагадаємо, що компанія Bolt повноцінно запустила Києві послугу оренди електросамокатів. Першу точку оренди запустили ще восени 2019-го на території технопарку UNIT.City. Тепер же послуга доступна по всьому місту.

8 серпня Віталій Кличко повідомив, що компанія Bolt без погодження розмістила пункти прокату електросамокатів по Києву та закликав прибрати їх.