Північний апеляційний господарський суд 27 лютого скасував заборону на введення в експлуатацію «будинку-монстра» на Подолі, повідомляє активістка «Автомайдану» Катерина Бутко, яка була у суді.

«Водночас рішення суду не змінює того, що забудовник немає землі під цим будинком з 2015 року, а отже жодної можливості введення в експлуатацію монстра наразі немає (законної можливості)», – йдеться у повідомленні. 

Суд також виніс рішення, що справа – це не юрисдикція господарського суду та вирішив передати її на розгляд в Окружний адміністративний суд міста Києва.

«По факту суд вирішив, що справа – це не юрисдикція господарського суду. Тобто, Господарський суд Києва 5 років розглядав справу та виносив рішення, а апеляція сьогодні за 40 хвилин вирішила, що справа мала з самого початку розглядатися не там, а в адміністративному судді», – коментує Катерина Бутко.

«Будинок-монстр» на Подолі/ Анна Бобирєва для The Village Україна

Зараз у Київраді чекають повного тексту рішення та будуть оскаржувати його у Верховному суді.  Якщо Верховний суд вирішить, що це адміністративна справа, то розгляд справи, який триває вже 5 років, почнеться з початку. 

27 листопада Господарський суд Києва зобовязав знести чотири останні чотири поверхи на Подолі за адресою Нижній Вал, 27-29. Забудовник подав апеляцію на це рішення, яку розглянули 27 лютого. 


Компанія ТОВ «Пателі Лізинг», яка займалась будівництвом будинку на вулиці Нижній Вал, 27-29, планувала звести будівлю на вісім поверхів. Втім 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилась до 12.

У 2017 році Київський науково-дослідний інститут судових експертиз визнав будівництво незаконним і рекомендував знести зайві поверхи.

У травні 2019 року суд у Києві розблокував будівництво «будинку-монстра» на вулиці Нижній Вал, 27-29. У вересні будівництво відновилось.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі