Україна вже понад чотири місяці живе в умовах воєнного стану, зокрема, війна змінює частину процедур у роботі правоохоронних органів. Юридична компанія «Міллер» на прохання The Village Україна розповідає, як проводять обшуки, яким має бути алгоритм дій і що заборонено навіть в умовах воєнного стану.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Ілля Воробйов


радник кримінальної практики юридичної компанії «Міллер»

 Війна змінила наше життя. Українці об’єдналися для перемоги над ворогом і повернення контролю над тимчасово окупованими територіями. Для досягнення цієї мети важливі не лише здобутки на полі бою, а й стабільне функціонування економіки. Зокрема, на це впливає й бізнес.

Паралельно з економікою не менш активно працюють правоохоронці. Тому питання кризової комунікації бізнесу з правоохоронними органами під час проведення обшуків не зникають.

У чому полягає обшук і для чого його проводять?

До вашого помешкання чи офісу приходять слідчий або прокурор, які в примусовому порядку оглядають приміщення. Причиною можуть бути пошуки:

  • інформації про злочин;
  • знаряддя злочину (зброї, автівки тощо);
  • вкраденого чи отриманого незаконно майна;
  • людей, які переховуються від правоохоронців.

Хто може проводити обшук?

Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що обшук може проводити лише слідчий або прокурор.

Чи можуть брати участь у проведенні обшуку інші особи?

Так. Для участі в проведенні обшуку можуть залучити потерпілого, підозрюваного, його захисника чи представника потерпілого, інших можливих учасників справи (оперативники, наприклад). Слідчий і прокурор можуть запросити спеціалістів для консультацій із питань, які потребують спеціальних знань.

Яка підстава для проведення обшуку?

Ухвала слідчого судді, де вказано:

  • термін її дії (не більше як місяць із дня постановлення ухвали);
  • дані про слідчого або прокурора, який звернувся з клопотанням про обшук;
  • інформацію про будівлю, офіс чи квартиру, де планують обшук, і власника або людини, яка ним користується;
  • речі, документи або людей, яких планують знайти.

Під час війни, крім суду (якщо з об’єктивних причин він не працює: наприклад, суддів евакуйовано), дозвіл на обшук може давати керівник відповідного органу прокуратури. Для цього він підписує постанову.

Чи можуть провести обшук без ухвали слідчого судді?

Так. Слідчий (розслідує злочини), дізнавач (розслідує кримінальні проступки), прокурор мають право до постановлення ухвали слідчого судді ввійти до вашого житла, офісу чи іншого володіння.

Це можливо лише у випадках, пов’язаних із:

  • порятунком життя людей і майна;
  • переслідуванням людей, підозрюваних у кримінальному правопорушенні.

Утім, прокурор, слідчий або дізнавач потім однаково повинні пояснити слідчому судді причину проведення обшуку й отримати ухвалу.

Що потрібно знати під час проведення обшуку?

  • Слідчий і прокурор мають пред’явити вам ухвалу та вручити копію. Уважно її перечитайте, перевірте дати, вашу адресу й особисті дані та причини слідчих дій. Якщо терміни ухвали прострочені, зазначена не ваша адреса – можете сміливо нікого не впускати. Якщо ж правоохоронці наполягатимуть на обшуку або без дозволу зайдуть у приміщення – це незаконно.
  • Слідчий повинен оголосити всіх учасників слідчої дії та їхні анкетні дані. Рекомендуємо їх собі занотувати.
  • Вам повинні роз’яснити права та обов’язки як учасника обшуку.
  • Слідчі мають залучити понятих. В умовах війни закон дозволяє не залучати сторонніх людей, якщо це фізично неможливо або загрожує їхньому життю чи здоров’ю. Процес має бути зафіксовано на відео.
  • Для участі в обшуку слідчі часто запрошують працівників оперативних підрозділів. Перевірте, чи є в них письмове доручення слідчого та їхні особисті дані.
  • Слідчий запропонує вам добровільно видати відшукуванні речі та документи. Погоджуватись на таку пропозицію – ваше право, а не обов’язок. У разі відмови слідчий розпочне обшук.
  • Оглядати речі та документи може тільки слідчий. Оперативники залучені лише для допомоги йому, зокрема, можуть давати консультації чи фіксувати перебіг подій. Вони цим часто нехтують, блукаючи квартирою чи офісом, і переривають речі в шафах чи тумбочках. Звертайте увагу слідчого та понятих на такі речі, щоб фіксувати зауваження в протоколі.
  • Слідчий має право заборонити вам покидати місце обшуку, як і перешкоджати слідчим діям.
  • Якщо слідчий підозрює, що в присутніх у приміщенні є при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження – він має право обшукати людину.
  • Під час обшуку слідчий може відкривати зачинені приміщення, шафи, оглядати мобільні телефони та комп’ютери тощо. Ви маєте право не давати слідчому паролі доступу до вашої техніки.
  • Зміст обшуку полягає в пошуку конкретно визначених речей, тому відповідати на запитання слідчого ви не зобов’язані.
  • Якщо слідчий знайшов те, що шукав (речі, документи, зброю тощо), обшук має бути завершено.
  • Слідчий може вилучити речі чи документи, на яких не було дозволу в ухвалі, якщо вважає, що вони мають значення в кримінальному провадженні. Наркотики, нелегальну зброю, боєприпаси тощо забирають в обов’язковому порядку.

Результати обшуку та перелік вилученого майна заносять у протокол. Перевірте уважно, чи правильно слідчий вніс інформацію. Наприклад, якщо вилучають:

  • гроші – важливо зафіксувати суму, валюту, номінал і номери купюр, їхню кількість;
  • техніку (мобільний телефон, планшет, комп’ютер тощо) – перевірте марки, моделі із серійними номерами або ІМЕІ (міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання; унікальний код, який дасть змогу ідентифікувати конкретний апарат мобільного телефону).

ІМЕІ можна знайти на внутрішній стороні корпусу телефону, або ввівши комбінацію *#06#.

В умовах війни, якщо немає можливості скласти протокол на місці обшуку, слідчі дії фіксують на камеру. На перенесення інформації в письмовий протокол є 72 години.

У такому разі вкрай важливо, щоб ви самостійно внесли детальний перелік вилучених речей і документів.

Слідчий зобов’язаний дати вам ознайомитися з протоколом. Якщо були порушення, важливо зафіксувати власні зауваження там. Копію протоколу, разом із доданим до нього описом вилучених документів і тимчасово вилучених речей, слідчий віддасть вам.

Чи можуть заборонити викликати адвоката?

Ні. Це передбачено частиною 3 статті 236 Кримінального процесуального кодексу України. Наша рекомендація – щойно до вас завітали правоохоронці з обшуком, телефонуйте адвокату.

Чи можуть до вас не пустити захисника?

Ні. Незалежно від стадії проведення обшуку, правоохоронці зобов’язані допустити адвоката.

Чи можуть прийти з обшуком, якщо ваш бізнес легальний?

Так. Навіть якщо діяльність вашого бізнесу прозора з дотриманням усіх норм закону, це не дає вам 100% захищеності від можливого обшуку. Наприклад, у межах розслідування можуть перевіряти ваших контрагентів (покупців, продавців, замовників послуг тощо), і для повноти слідства завітають до вас. Тому необхідно заздалегідь бути готовим до можливих слідчих дій.

Як підготуватися до обшуку?

  1. Ми радимо укласти договір з адвокатом заздалегідь на випадок екстреної необхідності. Це дасть вам змогу заощадити час і нерви та швидко викликати фахівця, а не хаотично шукати першого-ліпшого адвоката.
  2. Подбайте про внутрішню й інформаційну безпеку на підприємстві. Це стосується захисту електронних і письмових документів, особливо фінансових звітів.
  3. Обговоріть із персоналом першочергові дії під час спілкування з правоохоронцями. Це зменшить психологічний тиск у разі обшуку та знизить ризик негативних наслідків для підприємства. Радимо періодично організовувати тренінги з підготовки команди та служби безпеки підприємства до обшуку.

Проведення обшуку – не катастрофа, особливо, якщо ви були готові до таких подій. Важливо під час слідчих дій не панікувати, а спокійно виконувати заздалегідь заготовлений алгоритм, фіксувати всі порушення, допущені правоохоронцями, і вести детальний облік вилученого майна. Це дасть змогу уникнути проблем із поверненням і зайвих маніпуляцій із боку працівників поліції.